Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora protester mot flyttat midsommarfirande

/
  • Upprörd. Med anledning av Skinnarspelets 40-årsfirande har det funnits planer på att flytta hembygdsgårdens midsommarfirande till Orrskogen. Något som väckt känslor. Jan Kapla, ordförande i föreningen Talô Mâlungsmål, kallar en flytt

Annons

Årligen samlas runt 1 000 personer på Malungs hembygdsgård på Hundholen för det traditionella midsommarfirandet.

I år fyller Skinnarspelet 40 år. Och för att få fler personer att delta i firandet har spelledningen och hembygdsgårdens styrelse planerat att flytta midsommarfirandet till Orrskogen.

- Vi är för samarbeten och tyckte att det kunde vara bra i det här fallet. Det har förts diskussioner om det, medger Håkan Tapper.

Trots att evenemanget fortfarande är på planeringsstadiet har uppgifter kommit ut. Protesterna har inte låtit vänta på sig.

- Det har ringt folk nästan varje dag och skällt på mig, berättar Tapper.

Kontentan är "rör inte vårt midsommarfirande".

Föreningen Talô Mâlungsmål kallar en eventuell flytt "ett angrepp på många djupa värden i Malungsbornas identitet".

- När föreningen fick höra detta blev många arga, upprörda och ledsna. Med respekt för det arbete som utförs både i hembygdsföreningen och av skinnarspelskommittén vill vi ändå med kraft avstyrka denna förändring, säger föreningens ordförande Jan Kapla.

Talô Mâlungsmål menar vidare att midsommarfirandet i Malung inte enbart är en fråga för hembygdsföreningen och dess styrelse.

- Föreningen har visserligen under många år lagt ner ett utomordentligt arbete på att förvalta firandet och Gammelgården, men det har en vidare betydelse för vår identitet i bygden.

- Det är inte bara en träff med lövad stång, små grodorna och tal till sommaren, det är också en manifestation och hyllning till de generationer som gått före oss och som skapat det välstånd som vi nu har möjlighet att njuta av, menar Jan Kapla.

Protesterna kan nu leda till att planerna skrotas, innan de egentligen ens blivit klara.

- Vi ska ta ett snack med Skinnarspelet under veckan. Men som det känns nu är risken stor att vi backar och kör som vanligt, säger Håkan Tapper.

Något man anser sig kunna göra då inget formellt avtal har gjorts.

Mer läsning

Annons