Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora investeringar på lokaler att vänta

Barn- och utbildningsnämnden står inför stora lokalinvesteringar. Nämnden räknar med att behöva öppna två nya förskolor i Säter samt bygga till både Stora Skedvi skola och Enbacka skola.
– Det är positiva satsningar som kommer att göras, säger Karin Åberg, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Annons

Vid sitt senaste sammanträde gjorde barn- och utbildningsnämnden verksamhetsbesök till förskolemodulerna i Siggebo, samt till Stora Skedvi skola och Enbacka skola i Gustafs.

– Det känns positivt att åka ut och besöka verksamheten. Det är en ambition vi har, att vi ska åka ut och titta på verksamheten inför de beslut som vi fattar, säger Jan-Erik Steen (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

De kommande åren räknar nämnden med att behöva göra stora lokalinvesteringar inom barnomsorgen och skolverksamheten i kommunen.

– När det gäller Enbacka skola så tror vi på en fortsatt expansion av Gustafs och därför behöver vi bygga ut skolan för att kunna ha så kallade treparalleller, alltså tre klasser per årskurs. Vi kommer även att behöva bygga till skolan i Stora Skedvi samt öppna en ny förskola i Skedvi, säger Karin Åberg.

I Säter planeras det att öppnas i förskola på Östra Filargatan.

– Men vi har planer på att öppna ytterligare en förskola i Säter. Var den kan komma att placeras är dock oklart. Det är positiva satsningar som görs i kommunen, säger Karin Åberg.

Förskolan på Östra Filargatan är planerad att byggas under nästa år. Övriga förändringar är ett par år fram i tiden.

– Investeringsbudgeten löper över 2014 och 2015. Vi ska titta på när vi kan hinna med ombyggnationerna i Gustafs och Stora Skedvi. En sak som måste kontrolleras är om detaljplanerna vid respektive skola tillåter en ombyggnation eller om detaljplanerna måste göras om. Enbacka skola kan tidigast bli klart hösten 2014, men det hänger som sagt på vad detaljplanen tillåter för förändringar, säger Karin Åberg.

– I Gustafs så har ju kommunen köpt in Pärlans lokal intill Enbacka skola. Framöver kommer vi att ha möjlighet att nyttja den lokalen, påminner Jan-Erik Steen.

En temporär lösning på de trånga lokalerna är temporära moduler.

– Den lösningen används redan vid Enbacka skola. Vi kommer eventuellt även att behöva använda en temporär modul vid Stora Skedvi skola, säger Karin Åberg.