Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora insatser efter översvämningen i Nyhammar

På fredagen slutbesiktades scouternas Mångdalastugan efter genomförd renovering och grundförstärkning. Det är bara ett exempel på åtgärder som vidtagits i spåren av den förödande översvämningen i Norrboån den 9 juli.
– Det har skett och kommer att ske saker hela tiden, konstaterar Mattias Holmström, entreprenadchef hos bolaget VB Kraft.

Han berättar om en rad insatser och om hur hans bolag hjälpt de föreningar som råkade illa ut när de stora vattenmassorna vällde fram:

– Vi tycker det är anständigt. Vi vill vara en bra och ansvarsfull aktör i bygden, som Holmström uttrycker det.

Förutom att ta på sig kostnader för att rädda scoutstugan har VB Kraft också gjort insatser för jaktskytteklubben och kommer att återställa el-ljusspåret i Nyhammar, där en bit spolades bort.

Stora jobb blir renoveringen och förstärkningen av dammarna vid Frötjärn och Stenbergstjärn liksom återställande av Norrboåns vattenfåra.

– Vid Frötjärn kommer vi att gjuta nya betongfundament och montera nya dammluckor medan vi vid Stenbergstjärn måste åtgärda dammkroppen och förstärka med stålplåtar, upplyser Mattias Holmström.

Han upplever att man från bolagets sida haft en bra dialog med de som drabbats.

Hur hanterar ni ersättningar till drabbade skogsägare?

– Där avvaktar vi eftersom det i dom fallen kan bli försäkringsärenden.

Beträffande återställning av Norrboåns fåra har VB Kraft en dialog mot länsstyrelsen.

– När all bråte är bortfraktat kommer vi att besikta ån för att se vad som behöver göras. Det vi kan konstatera är att det vore bra med förstärkningar av åkanten mot scoutstugan med ett grövre material.

Att de åtgärder som är aktuella ska förhindra en upprepning vid ett nytt kraftigt skyfall kan Mattias Holmström förstås inte garantera.

På bolagets uppdrag håller en konsult på att se över både dammkonstruktioner och bolagets agerande.

– Det är svårt att gardera sig när så enorma regnmängder faller på så kort tid över ett begränsat område.

Holmström nämner att det på ett dygn föll 120 millimeter regn över Skallberget vid Malingarna medan det bara några mil söderut kom 15-20 millimeter på samma tid.

– Även om det statistiskt händer väldigt sällan att det regnar så kraftigt på så kort tid måste vi vara beredda på att det kan hända igen och i framtiden kanske risken till och med ökar.

Hur mycket kostnader VB Kraft får för olika insatser kan Mattias Holmström inte uppge.