Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora Ensos fokus ändras

Stora Ensos omfokusering från mogna pappersparknader i Europa till kartong, Latinamerika och Kina är tydligt i årsrapporten.

Vid utgången av 2014 hade Stora Ensokoncernen 27 200 anställda, vilket var 1 500 färre än i slutet av 2013.

Medelantalet anställda i Europa var 21 000 under fjärde kvartalet 2014, vilket var 1 300 lägre än året innan. I Kina var medelantalet anställda 5 600, vilket är 900 högre än för ett år sedan.

De viktigaste pågående investeringsprojekten under 2014 var Montes del Plata massabruk i Uruguay, 130 miljoner euro och det integrerade projektet och verksamheterna vid Stora Enso Guangxi i Kina, 230 miljoner euro, där Stora Enso investerar på arrenderad mark. Beslutet om nästa investeringii ett massabruk tas efter driftstarten av det kinesiska kartongbruket år 2016.

Den satsning som sker i Sverige är ett nytt innovationscenter för affärsutveckling inom biomaterial som ska förläggas i Stockholmsregionen.

I Europa investerar Stora Enso Finland, 43 miljoner euro i en ny produktionslinje för byggelement i trä i Varkaus i Finland, i Varkaus konverteras en pappersmaskin till produktion av wellpapp, 27 miljoner euro för att förbättra kvaliteten och kostnadseffektiviteten samt öka kapaciteten för konsumentkartong med 20 000 ton vid Imatra bruk i Finland och lignininvesteringen vid Sunila bruk i Finland fortskrider enligt plan och det första partiet har tillverkats.

Kvarnsveden bruk tillhör division Printing and Reading som minskade sin omsättning med 9,4 procent och tonnaget av papper minskade med 8,0 procent. Divisionens röre´lseresultat är fortfarande negativt, minus 158 miljoner euro men det är en rejäl resutlatförbättring jämfört med 2013 med ett minus på 608 miljoner.

Fors kartongbruk tillhör division Renewable Packaging som ökade omsättningen med 1,9 procent och leveranserna av kartong med 4,0 procent. Rörelseresultatet 2014 blev 410 miljoner euro, 92 miljoner bättre än 2013.

Biomaterials består av tre fristående nordiska massabruk och de latinamerikanska gemensamma verksamheterna Veracel och Montes del Plata med tillhörande plantager. Divisionen ökade omsättningen med 6,9 procent och leveranserna av massa med 11,4 procent.

För att tvätta bort sitt skamfilade rykte om barnarbete i Asien har Stora Enso inlett ett samarbete med Rädda Barnen.