Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora Enso tror på framtiden efter tidningspapperet

– Vi är på VM i Falun för det är här vi föddes på 800-talet, i vart fall är bolaget från 1200-talet så det här är våra rötter. Vi i visar att vi är ett framtidsföretag. Vi visar upp hur vi transformerar oss till ett uthålligt företag, säger Per Lyrvall, Stora Ensos Sverigechef.

Stora Enso har tio lag från olika bruk till företagsstafetten, 500 anställda med familj är här, 100 volontärer hjälper till och lördagen är Stora Ensos dag.

– Vi är över 600 från Stora Enso här i Falun, över tio procent av våra anställda i Sverige, berättar Lyrvall som förklarar att man sponsrar VM i Falun för fjärde gången, denna gång med hållbarhet, miljö och klimatfrågan i främsta rummet

Besökarna i exopohouse få med sig en granplanta från plantskolan i Sör Amsberg och skid-eventprylar, Besöker man innovationspaviljongen så får man konkreta exempel på framtidsföretaget.

Lyrvall vill inte prata kronor, men det handlar om sponsring i några tiomiljonersklassen.

Kommer det att hjälpa er att ta bort stämpeln av barnarbetsskandalen och negativa skriverier efter stängningarna av pappersmaskiner?

– Visst hoppas vi att vi kan bidra till en annan bild. Men mest gör vi det för våra anställda, kunder och leverantörer. Vi vill visa att Stora Enso har en ny ledning och framtiden för sig.

Stora sponsrade Leksands IF mellan guldåren 1973 och 2001, därefter bar det utför för både LIF och Stora Enso. Några planer på att återuppta sponsringen av Leksand?

– Som Leksing så är det sorg i dag efter förlusten mot Modo, men nej vi har inga planer att verka lokalt på det sättet. Det vi ska sponsra lokalt finns i Kvarnsveden, i Guangxi, i Hylte...

_ Även om vi nu är fler anställda i Kina, med den personalintensiva förpackningsindustrin, så är vi fortfarande större vad gäller produktion och tillverkning i Sverige. Ska vi överleva så måste vi och ersätta plast med träfiberbaserade produkter.

– Alla våra verksamheter utom papper har en positiv efterfrågeutveckling. Tryckpapper genererar stor omsättning i kronor, men ger inte vinster. Men förr eller senare vänder det och då är den som är vassast på tryckpapper som överlever och det jobbar vi för. Men då måste man också ta smärtsamma beslut som i Kvarnsveden.

– Men trä, från träd till molekyl har framtiden för sig, säger Lyrvall som säger att om man kan få fart på trähusbyggandet där bolaget har en rad klimatsmarta framtidsprodukter ger det jobb i skogen och på sågar så att hela Sverige lever, men när tidningspappret minskar så måste man hitta nya områden.

Ett sådant projekt kommer Stora Enso att berätta mer om under våren, det nya forskningsbolaget i Sverige som ska utveckla nya biomaterial.

– Vi har i innovationspaviljongen med oss ett exempel, ett konstgjort öra baserat på cellulosa nanofibrer från Stora Enso, som skrivs ut på en 3D-skrivare på Chalmers i samarbete med Wallenberg Wood Science Center. Det är inte en färdig produkt, men ett exempel på hur vi i framtiden kan ersätta plast.

– Vi har också med oss trådrullar med viskos som redan tillverkas med vår textilmassa från Finland och som skulle kunna ersätta bomull i kläder. Skogens fibrer kan användas till textil och andra områden. Allt som kan tillverkas av olja kan faktiskt tillverkas av trä, säger Lyrvall.