Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora Enso tänker stoppa dieselstölderna i skogen

Stora Enso vill försöka stoppa dieselstölderna i skogen och kallar skogsentreprenörerna till ett krismöte på måndag i Falun där man hoppas kunna bilda ett nätverk som ska stoppa bovarna.

Under 2012 har antalet dieselstölder i skogen ökat dramatiskt. Diesel för 100 000-tals kronor har stulits i Dalarna. Stölderna är av sådan omfattning att de bedöms vara organiserade och de sker som regel nattetid. Både mindre skogsentreprenadföretag och större skogsföretag drabbas.

– Hur kan vi öka vaksamheten så att vi och samhället kan agera direkt när dieselstölder sker? säger Mats Ericsson, distriktschef på Stora Enso Skogs Faludistrikt.

Han frågar sig också vem som köper fuldiesel på den svarta marknad som måste finnas för den stora mängden stulen diesel.

– Djupt oetiskt, eftersom det urholkar lönsamheten hos många skogsentreprenörer, säger Mats Ericsson.

- Vi vill stoppa dieselstölderna och tar nu initiativ till ett nätverk för att få mer kunskap om vad vi kan göra och hur vi kan underlätta för polisen, fortsätter Mats Ericsson.

På måndag kommer Stora Enso att hålla ett möte på kontoret vid gruvan med skogsentreprenörer och polisen för att diskutera åtgärder mot den besvärliga situationen.