Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora Enso stänger tidningspappersmaskin

Stora Enso stänger tidningspappersmaskin PM1 vid Hylte bruk vilket gör att Kvarnsveden bruk får ytterligare en konkurrentmaskin mindre att priskriga mot.

Överkapaciteten inom tidnings och journalpapper är stor och Kvarnsveden är en vinnare i papperskriget.

Kvarnsveden har tidigare fått se att flera konkurrenter stänger ned kapacitet.

Nu stänger Stora Enso själva ned kapacitet i Hylte bruk och vill sälja ett journalpappersbruk.

Stora Enso planerar en permanent stängning av PM1 med en årlig kapacitet på 180 000 ton tidningspapper i slutet av året på grund av strukturell försvagning av efterfrågan på tidningspapper i Europa. 140 anställda vid Hylte berörs.

Skogsindustrijätten har också satt upp Corbehem pappersbruk i Frankrike på försäljningslistan. Bruket har en årskapacitet på är 330 000 ton lättviktigt bestruket journalpapper.

Stora Enso ska öka effektiviteten vid Skutskärs massabruk vilket leder till en personalminskning vid Skutskär Bruk med 60 personer fram till slutet av tredje kvartalet 2013.

Stora Enso ska också öka flexibiliteten och minska kostnader vid Ala och Gruvön sågverk i Sverige samt Varkaus sågverk i Finland. Omstruktureringsplanernapåverkar cirka 25 personer vid sågverken.

Fors kartongbruk och Kvarnsveden nämns inte i Stora Ensos planerade åtgärder som beräknas minska de årliga kostnaderna med 36 miljoner euro och innebära en personalminskning med totalt 520 personer.

I Finland lägger Stora Enso ned Ruovesi wellpappanläggning. Dessutom planeras effektivisering av verksamheterna vid Heinola, Ingerois och Pori kartonganläggningar i Finland och av wellpappförpackningstillverkningen vid svenska enheter för att säkerställa konkurrenskraften på lång sikt.

Stora Enso planerar även att permanent stänga kartongmaskinen KM2 vid Ostrołęka Bruk i Polen.