Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora delar av Dalarna utan ström: "Det syntes en ljusboll och så bara slocknade allting"

Hundratusentals dalabor drabbades av ett massivt strömavbrott i natt.
En stor ljusboll syntes på himlen innan det slocknade, enligt tidningens fotograf på plats i Falun.

Ellevio uppskattar att 30 000 av deras kunder drabbades av strömavbrottet under natten. Hur många kunder till VB Energi som drabbats är oklart. Det står nu klart att det är minst 100 000 elkunder som drabbats.

Enligt tidningens medarbetare Anton Ryvang, som var ute på fotojobb när strömavbrottet slog till, låg hela Falun i mörker vid 03-tiden.

– Det syntes en ljusboll över hela himlen och så bara slocknade allting. Det är inte många orter i Dalarna som har ström just nu, säger han.

– Polisen åker runt på stan och ber folk åka hem för de kan inte garantera deras säkerhet.

Räddningstjänsten har ryckt ut på ett flertal larm som gick i gång i samband med att strömmen försvann.

– Vi åker runt på felsignaler och sådant, nu är vi på Norslunds vårdcentral, säger Thomas Samuelsson, styrkeledare vid räddningstjänsten Falun.

– Jag vet inte vad som har hänt, men det var strömlöst i stora delar av Dalarna, säger han.

Läs även: Så fungerade reservsystemen för polis, räddningstjänst och sjukhus

En läsare berättar att ett högt hummande ljud hördes innan ljusskenet lyste upp himlen.

– Ljuset bara slocknade vid kvart i två, cirka tjugo minuter senare var det ett hummande ljud som lät ganska länge och sedan lystes himlen upp. När jag skulle gå ut och titta efter så var det ingenting. Av någon anledning blev katten och hundarna helt galna, säger han.

På Faluns Facebooksida berättar flera andra personer att de väckts av ett högt ljud i samband med strömavbrottet.

Hummandet kan ha uppstått i samband med att elbolaget försökte få i gång strömmen vid ställverket vid Falu gruva igen, men det är inte bekräftat.

Per Dahlberg, vd för Falu Energi & Vatten och Falu Elnät, har vid 07:30-tiden på söndagsmorgonen inte fått besked om vad som orsakat felet.

– Jag har fått information om att det var strömavbrott på överliggande nät. Det är alltså på Ellevios nät och de levererar strömmen till oss. Orsaken vet jag inte, säger Per Dahlberg.

Falu Energi & Vattens hemsida låg nere en stund under strömavbrottet och efter att strömmen kommit tillbaka i Falun klockan 03:15 lades en notis ut om att det pågått i knappt en timme, men andra kommuner fick vänta längre innan strömmen kom tillbaka. Vid 05:30 rapporterades felet vara åtgärdat. Orsaken är enligt Ellevio ännu okänd.

LÄS OCKSÅ: Ströavbrottet påverkade telefonsystemet

LÄS OCKSÅ: Den felande elledningen hittad

Är du drabbad? Vet du mer? Har du bilder? Tipsa oss här eller skicka sms/mms till 72023 eller mejla 72023@dt.se.

Texten uppdateras.