Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor utredning om ungas villkor i Rättvik

I dag svarar 250 ungdomar i Rättvik på 80 frågor om sina levnadsvillkor.
Frågorna handlar om skola, fritid, hälsa, trygghet, politik, samhälle och inflytande.
Syftet med undersökningen är att politikerna ska kunna använda de ungas synpunkter i sin beslutsfattning.

Annons

Undersökningen är initierad av Ungdomsstyrelsen och genomförs i år i 44 kommuner. Senast undersökningen gjordes i Rättvik var 2009. LUPP, Lokal uppföljning av ungdomspolitiken handlar om nationella mål för ungdomspolitiken och ungdomars tillgång till välfärd och inflytande.

–Förra gången LUPP genomfördes svarade hälften av eleverna i årskurs på gymnasiet och 90 procent av eleverna i årskurs åtta på högstadiet. Det är just de kategorierna som deltar i undersökningen och vi hoppas att alla 250 elever i de tre skolorna i åttan och tvåan på gymnasiet svarar på frågorna. Till vår hjälp har vi lärarna på respektive skola som jag utbildat för att de ska kunna genomföra undersökningen bland sina elever, säger projektledare och ungdomskonsulent Christina Nordmark.

Skolorna i Rättvik är Furudals högstadieskola, Rättviksskolan och Stiernhööksgymnasiet.

Fyra Dalakommuner genomför LUPP under samma tidsperiod som Rättvik, Ludvika, Gagnef, Mora och Malung-Sälen. I Rättvik finns en styrgrupp som ska arbeta vidare med resultatet från enkätundersökningen. I styrgruppen sitter kommunalråd Annette Riesbeck (C) och folkhälsosamordnare Irene Sturve.

–Undersökningen är gratis att genomföra för kommunen, men det krävs politisk vilja för att den ska betyda något. Vi har ett kommunalråd med stort engagemang för dessa frågor, vilket naturligtvis är mycket viktigt. Här finns också ett väl fungerande Ungdomsråd och vi har ett Ungdomsråd för ungdomsfrågor där deltagarna är arvoderade. Båda är viktiga påtryckningsgrupper och min uppfattning efter två och ett halvt år som ungdomskonsulent i kommunen är att ungdomar får gehör för sina frågor inom politiken, säger Christina.

Efter dagen då eleverna svarat på många frågorna i undersökningen väntar en LUPP-fest på Ungdomens hus i Rättvik.

–Det blir bio och klubbkväll här på Wasaborg. Sammanställningen av undersökningen beräknas vara färdig under februari. Min erfarenhet är att viktiga frågor som ofta kommer upp i olika sammanhang är frågan om stanna eller flytta från Rättvik. Det går att stanna kvar i kommunen och utbilda sig eller arbeta. Då blir kollektivtrafiken och billigt boende också viktiga frågor, säger Christina Nordmark.