Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor uppslutning i Borlänge för ett öppet samhälle

Polisen klarade sin uppgift. Förutom en mindre skärmytsling vid Hagavägen så uppstod inga oroligheter när nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen marscherade genom Borlänge.
– Allt har gått bra och enligt den planering som vi har haft, sa Stefan Dangardt till DT.se, polisens informatör med anledning av den omfattande polisinsatsen i Borlänge under söndagen.…

Farhågor fanns inför 1 maj i Borlänge.

Fyra organisationer, nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Dalarna mot Rasism, hade fått tillstånd till sammankomst på fyra olika platser i Borlänge under 1 maj-söndagen.

Störst uppmärksamhet rönte nazisterna som för första gången demonstrerade i Borlänge under 1 maj.

Polisinsatsen var rigorös och bland annat flögs 70 poliser in från Skåne med hjälp av ett hercules-plan.

Även ridande poliser och en i övrigt stor polisstyrka från flera olika län i Sverige för att trygga ordningen i centrala Borlänge fanns på plats.

Den nazistiska demonstrationen samlade omkring 350 deltagare.

Men betydligt fler lockade dock de tre övriga demonstrationerna.

Socialdemokraterna som marscherade från Sveatorget till Folkets park lockade omkring 800 personer.

Vänsterpartiets samling inleddes vid Forssa centrum där man sedan ett par hundra personer tågade till gammelgården för att genomföra sitt program.

Mona Sahlin, regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, deltog i socialdemokraternas förstamajfirande i Borlänge.

– Första maj är en dag för demokratin. Att vara här i Borlänge när nazister samlas på gatorna känns synnerligen viktigt, säger hon.

Mona Sahlin ser Borlänge som ett föredöme i kampen mot extremism.

Närmast nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen höll Dalarna mot Rasism till.

Drygt 1 000 personer mötte upp vid Jussi Björlings Torg.

I samband med nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens avmarsch från Maserhallen var spänningen spänd.

I korsningen Masergatan/Hagavägen fick ridande polis ingripa för att hålla NMR och motdemonstranter åtskilda.

Den insatsen föranledde inga tumultartade scener.

Desto stökigare blev det några minuter senare då det uppstod en mindre konfrontation mellan nazistiska demonstranter och motdemonstranter.

– En polis skulle avhysa en närgången motdemonstrant. Jag vet inte om någon polisanmälan har upprättats. Det får vi summera sedan, säger Stefan Dangardt.

Även den incidenten avstyrdes snabbt och dagen i övrigt gick relativt lugnt till utan, på förhand, befarade upploppsscener.

– Allt har gått bra och enligt de planer vi haft. Dagen är inte slut än. Några mindre ordningsstörningar har vi haft, berättade Stefan Dangardt, polisens informatör i Dalarna.

Klockan 15:45 avgick sedan Socialdemokraternas tåg från Sveaparken med riktning mot Folkets Park.

– I dag är det extra viktigt att vi står upp. Det känns obehagligt, men vi måste stå emot sådana som nazisterna, förklarar Diar Zizek, som deltog i det socialdemokratiska tåget.

– Det är så himla roligt att så himla många är med i tåget. Det här är ungefär som för 30 år sedan, sa ytterligare en av alla de personer som deltog i det Socialdemokratiska tåget.

Vid 16:30 tiden lämnade nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen Liljekvistska parken för att återgå till där dagen startade, vid Maserhallen.

Återtåget gick även det gick lugnt till väga.

Väl framme vid Maserhallen omdirigerades nazisterna till Kupolen för att sedan bussas från platsen.

Vid 17.30-tiden rapporterades det om en fortsatt lugn i Borlänge.

– Från kommenderingsledningen är vi väldigt nöjda med vår verksamhet. Även hur demonstranter och borlängebor har uppträtt. Lugnet håller på att lägga sig, kommenterar Stefan Dangardt på söndagskvällen.

Läs vår granskning av nazismen i Dalarna som publicerats tidigare i veckan:

* Dalarnas nazistiska historia

* Personerna bakom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Dalarna

* NMR: Hitlerhyllningar och våldspropaganda