Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor satsning i Borlänge centrum - här ska hundratals lägenheter byggas

Peab planerar 100-200 lägenheter på Maximparkeringen i centrala Borlänge.
Den första etappen omfattar området närmast Maximteatern.
– Man ska ha närhet till stadens utbud och fina kvalitéer i boendet, säger Ulf Nordwall vid Peab.

Ett förslag till detaljplan för en del av Maximparkeringen har nu tagits fram. Om två veckor hålls ett samrådsmöte där allmänheten informeras och får tycka till.

Det är Peab som visat intresse av att bygga bostäder. Förslaget som nu ligger innebär 100-talet lägenheter fördelade på tre huskroppar.

David Åberg, Peab, väntar sig en del diskussioner.

– Det är klart att det kommer att finnas en oro. Vår syn är att det höjer värdet på närliggande föreningar när det kommer nya bostadsrätter.

Han ser det som realistiskt att komma i gång med ett bygge tidigt under 2018. Det beror bland annat på eventuella överklagningar. I filmklippet här intill kan du se var bygget är tänkt att genomföras, och hur företaget resonerar.

Den längsta av de tre huskropparna löper utmed Tunagatan och omfattar sex våningar. Planen innebär ett hus på sju våningar mot Maximteaterns parkering och ett hus på fyra våningar mot Hummelgatan.

– Borlänge har byggt ut mycket handel under de år som gått. Nu känner man från kommunens sida att det är bostäder som behövs. Hittar man rätt lägen brukar folk vilja bo där, säger Ulf Nordwall som jobbar med projektutveckling vid Peab.

– Vi tycker att den här tomten är jätteintressant.

Husen föreslås vara upphöjda ett halvplan med ett underbyggt parkeringsgarage och gårdsplan med ett överbyggt bjälklag.

Den första våningen på husen kommer upp en halv våning och hamnar inte i markplan ut mot gatan.

De parkeringar som finns i dag i området försvinner, förutom ett antal p-platser i direkt anslutning till Maximteatern.

Ulf Nordwall säger att Peab planerar att bygga lågenergihus.

– Det är viktigt att tänka på funktion, hållbarhet och gestaltning. Stora balkonger kommer mer och mer, man vill ha fina uteplatser. Det blir lågenergihus och variation i identitet.

– Boende ska känna att det här är mitt trapphus, man kan jobba med färger och material. Uteplatsen på gården ska vi också lägga krut på.

Ulf Nordwall säger vidare att Peab helst ser att det blir både bostads- och hyresrätter, men det är beroende av vad marknaden efterfrågar.

– Vi tänker satsa seriöst på det här. Det är ett stadskvarter och vi jobbar vidare med stadens struktur.

Området närmast teatern är som sagt en första etapp. Tankar och diskussioner förs om området där Maximgrillen i dag ligger. Den delen behandlas i en annan detaljplan.

– Sammanlagt kan det bli 150-200 lägenheter om marknaden tycker att det är en bra idé, säger Ulf Nordwall.

Samrådsmöte om bostadsplanerna hålls i form av ett öppet hus på Palladium, torsdagen 28 april klockan 17.30–19.30.

Läs även: Borlänge ska bli Sveriges byggvänligaste kommun.