Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor risk för viltolyckor i Dalarna

Viltolyckorna ökar i Sverige.
Värst drabbade är Smålandslänen Kronoberg och Kalmar, där var 50:e bil krockat med ett vilt djur i år.
Dalarna är det sjunde mest utsatta länet för viltolyckor.

En mild vinter har bidragit till att viltolyckorna ökar i Sverige. Risken ser väldigt olika ut i olika delar av landet. Värst drabbade är smålandslänen Kronoberg och Kalmar där var 50:e bil krockat med ett vilt djur hittills i år.

Höstmörker och älgjakt gör oktober och november till de mest viltolycksdrabbade månaderna.

Försäkringsbolaget If har räknat fram listan över länen med flest viltolyckor i förhållande till antalet registrerade personbilar. Kalmar län är tillsammans med Kronoberg den region där risken att drabbas av en viltolycka är störst, med drygt 18 olyckor per 1000 bilar till och med september i år.

I Dalarna är siffran 8,9 olyckor per tusen bilar. Det nationella snittet hittills i år är 6,7.

Jämfört med samma period (januari-september) förra året har viltolyckorna i hela landet ökat med fem procent till totalt nära 30 000 olyckor. Vildsvinsolyckorna har ökat med 84 procent till 2 270 stycken. Det visar färsk statistik från Nationella Viltolycksrådet.

I Dalarna har antalet viltolyckor ökat till 1 383 under januari-september i år, jämfört med 1 301 samma period i fjol.

Enligt en ny undersökning från If med 3 115 respondenter, är 57 procent av svenskarna rädda eller mycket rädda för att krocka med ett vilt djur när de är ute och kör i mörkret under hösten och vintern.

– Viltolyckor fortsätter att vara ett stort problem i Sverige. Bland annat ställer den ökande älgstammen i söder till problem för trafikanterna, och det kraftigt ökande antalet vildsvinsolyckor oroar. Särskilt nu när hösten börjar närma sig måste man vara mycket uppmärksam och anpassa hastigheten när man är ute och kör, säger Dan Falconer, motorexpert på If i ett pressmeddelande.