Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor risk för kalhygge på Sollen

Ön Sollen utanför Ludvika kommer att säljas av ägaren Bergvik Skog AB.
Mer än en tredjedel av skogen på Sollen kan inte huggas ned av Bergvik på grund av en regel i deras miljöcertifiering, men när skogen sålts riskerar den att huggas ner av den nya ägaren.
Naturskyddsföreningen ser det som en skandal med försäljning av skog med så högt naturvärde.

Bergvik Skog AB har skapat dotterbolaget Sollen Skog AB, vilket enligt Bergviks fastighetschef Mikael Perers är till salu. Han säger att endast marken på ön kommer att tillhöra bolaget vid försäljningen.

– Anledningen att vi säljer är att vi tror att vi får bättre avkastning på kapitalet genom en försäljning än vid fortsatt innehav. Vi kommer att lägga ut bolaget till försäljning på den öppna marknaden.

Sollen har en yta på cirka 140 hektar, av dessa är cirka 50 hektar registrerat som nyckelbiotop. Bergvik har en miljöcertifiering kallad FSC (Forest Stewardship Council) och enligt den är det förbjudet att avverka skog som är en nyckelbiotop.

Malin Sahlin, sakkunning i skogsfrågor på Naturskyddsföreningen, berättar att nyckelbiotoper är värdefull naturskog där det finns rödlistade arter.

– Att sälja registrerade nyckelbiotoper till bolag som inte är FSC-certifierade är en skandal. Nyckelbiotoper är nyckelområden i vårt ekologiska landskap. Om nyckelbiotoper säljs till bolag som inte är FSC-certifierade är det en enormt stor risk att skogen kommer att huggas ner.

Mikael Perers säger att de inte kommer att ställa några krav på den som köper Sollen. Bergviks chefsekolog Börje Pettersson säger att det är sant att skogen kan avverkas av en framtida köpare.

– Så kan det ju bli, säger han. Principiellt brukar vi inte ha något emot att sälja en fastighet där det finns nyckelbiotoper. FSC reglerar inte om man får köpa eller sälja skogen utan att vi ska ta hand om den skog som vi äger.

Malin Sahlin säger att det som krävs för att stoppa avverkningen av nyckelbiotoper är fler inventeringar av skogen och lagar som förhindrar avverkning. I dag finns inga sådana lagar.

Det finns däremot möjlighet för Skogsstyrelsen att införa biotopskydd och för kommuner och länsstyrelser att införa naturreservat. Dessa åtgärder kostar dock cirka 80 000 kronor för varje hektar som ska skyddas i reservatet.

På Ludvika kommun har man inte hört talas om att Sollen är till salu och man kan därför inte säga om ett naturreservat kommer att bli aktuellt.

– Det är för tidigt att ha en åsikt om det, säger Jan-Erik Eriksson, planeringschef på kommunens mark- och planeringsenhet.

Susanne Lundin, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen, säger att det inte finns resurser att skydda alla områden som borde skyddas, trots att de har höga biologiska värden.

Förra året sålde Bergvik en skogsfastighet utanför Idre på ett liknande sätt. Där hade de först ansökt om avverkning 2008. När Naturskyddsföreningen sedan gjort en inventering 2009 och hittat flera rödlistade arter, såldes sedan marken 2010 till holdingbolaget Moliden Invest AB, genom ett dotterbolag till Bergvik.

Mikael Perers säger att planen på avverkning och inventeringen inte hänger ihop med försäljningen i Idre. Möjligheter till jakt och fiske är intressant för många köpare, vilket gör att de kan betala mer än bara för skogen. För Sollen ser han kräftfisket som ett sådant värde.