Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor risk för förorening i vattnet efter bilbrand

– Bilen kunde inte ha stått mer olämpligt. Om tungmetallerna ramlar ned blir det föroreningar i vattnet, säger räddningledare Johan Waren.

Räddningstjänsten fick klockan 19.20 på onsdagskvällen ett larm om en bilbrand i Lennheden i Borlänge.

Väl på plats visade sig att den brinnande bilen stod ovanför en skyddande vattentäkt som förser Falun och Borlänge med grundvatten.

– Vi valde att inte släcka branden med vatten då det innebär en stor risk att tungmetaller faller ned i grundvattnet. I stället släckte vi branden med pulver, säger räddningsledare Johan Warén.

Då inga personer befann i bilen väntade man på att branden självmant skulle avta för att sedan påbörja släckningsarbetet som tog ungefär tio minuter.

Polis kallades till platsen för att utreda om bilen är stulen eller om någon har dumpat den där.

– Men arbetet är inte över ännu. Nu måste det här grävas bort innan något regn kommer. För börjar det regna blir det föroreningar i vattnet. Vi har tagit kontakt med Trafikverket som ska ta hand om det.