Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor order till Tändkulan

Teknikföretaget AB Tändkulans order gäller styrningen av pannan i Söderenergis nya kraftvärmeverk utanför Södertälje. Det handlar om den största biobränslepannan i Sverige, med en effekt på 240 megawatt.

Företagets hittills största uppdrag. Det motsvarar 4-5 personers arbete under två år.

- Vi behöver anställa mer personal omgående, men det är svårt att få tag i folk, säger delägarna Leif Andersson och Mats Karlsson.

De har förhoppningar om att få tag i den kompetens som behövs. Tidigare har en del elever som avslutat gymnasieskolan anställts direkt. Men det behövs även personal med flera års erfarenhet från branschen. Innan man kan skickas ut på helt egna uppdrag krävs en hel del erfarenhet.

- I inledningsskedet har vi behov av 2-3 personer, berättar Leif Andersson.

Bolaget startades 1992 och höll till en början till vid gamla Gyllehemmet. Numera huserar man på Gruvkarlbyvägen i Bro.

Lokalerna, som köptes för en del år sedan, har renoverats och byggts ut. Idag uppgår kontorsytan till cirka 500 kvadratmeter.

- Vi har haft mycket att göra hela tiden, det har aldrig varit brist på arbete. Nu får vi längre framförhållning, säger Leif Andersson.

AB Tändkulan är ett teknikföretag som specialiserat sig på el och datastyrning av olika processer. Företaget ägs av fyra personer, varav Mats Karlsson och Leif Andersson är aktiva i bolaget.

Antalet anställda är 20 och omsättningen var ifjol 34,6 miljoner. En stor del av arbetet görs framför datorer. Det nya uppdraget handlar om själva hjärtat i den stora pannan. Styrsystemet som styr pannans funktion.

- En central och intressant roll, säger Mats Karlsson och noterar att detta kanske inte är allt.

- Vi kan få mer jobb också. Vi är med på flera ben i det här projektet.

Ordern kommer från storföretaget Foster Wheelers bolag i Finland. AB Tändkulan tog hem jobbet i konkurrens med flera namnkunniga konkurrenter, bland annat ABB och Siemens.

- Jag tror att vi tog hem det genom en kombination av teknik, pris och att vi har en långvarig relation till slutkunden, säger Mats Karlsson.

- Konkurrensen är relativt hård. Många företag var med i upphandlingen.

Nyheten att uppdraget hamnar i Borlänge är färsk. Så medarbetarna har ännu inte hunnit fira. Men det lär bli lite tårta, under de närmaste dagarna.

Fakta: AB Tändkulan

Antal anställda: 20 personer

Omsättning: 34,6 miljoner kronor (2006)

Grundat: 1992

Verksamhet: Konsulter inom industriell processautomation och data