Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor invigning av Rättviksdansen

Rättviksdansen Folklore Festival smygstartade tidigare i veckan med en Boda- respektive Rättviksdag. Igår, onsdag, var det Välkomstdag och invigning av en vecka med dans och musik från världens alla hörn.

Från fontänen vid Torget startade en lång parad med hästar, vagnar, spelmän och representanter från dansveckans deltagarländer. De tågade längs Storgatan ner till Enån där en stor skara människor samlats för att delta i invigningsceremonin. Tre kyrkbåtar med fler spelmän och utländska grupper lade till vid Enåbron. Sedan var det dags för tal.

- Rättviksdansen har funnits i 33 år och är den äldsta och största folkdansfestivalen i Sverige, inleder Rättviksdansens ordförande Geine Edenius. Vi vill sudda ut gränserna med alla bråk och svårigheter och få dansen att leva bland alla människor.

- Ta för er, har roligt och kom tillbaka, uppmanar kommunens representant Åsa Björklund.

Årets invigningstal hölls av Gert Ohlsson som är frontfigur i värmländska orkestern Ransäterspôjkera, som också uppträdde på Rättviksparken senare under kvällen. Gert Ohlson påminde om dagens samhälle där folket är stressat och säger sig inte ha tid till dans och musik som är så viktigt för folkhälsan.

- Något har gått snett. Vi dansar och spelar för lite, vi måste ha mer dans och musik eller hur?

- Ja! svarar publiken.

Några av de utländska grupperna visade prov på sina färdigheter och så var festen igång.