Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor intervju - Good Harvest från Falun är Per Gessles nya satsning

De gör viral succé med sin tolkning av Joni Mitchells låt "Woodstock". Nu är Good Harvest från Falun på gång med sitt debutalbum, som släpps av Per Gessles nya skivbolag.

"Första gången jag hörde Good Harvest blev jag helt knäckt av hur tight de sjunger. Det är otroligt skickligt gjort, samtidigt som det träffar en rakt i hjärtat, Tidlös kvalitet av den här sorten som får en att omedelbart vilja höra låten igen".

Det säger Per Gessle om duon Good Harvest från Falun. Gessle har nyligen startat skivbolaget Space station 12, och först ut att släppas på bolaget är just Good Harvest.

– Vi har samarbetat med samma business manager som Gessle ett tag, så steget till honom och hans bolag var inte jättestort, men det var ändå lite bissart att få svar av Gessle, säger Hanna Enlöf som bildar Good Harvest tillsammans med Ylva Eriksson.

Samarbetet med Gessle har varit på gång ett tag, men det var när Good Harvest släppte låten som Gessle syftar på - "Woodstock" av Joni Mitchell från 1969 - som det tog ordentlig fart på flera plan. Duon gjorde en liveinspelning av låten, som de släppte som video på Facebook och Youtube för ungefär en månad sedan, och i dagsläget har den spelats nära två miljoner gånger.

– Vi älskar allt som Joni Mitchell gjort, och vi var sugna på att göra en cover, och att göra nåt lite snabbt som vi kunde släppa under sensommaren. Vi hade ingen tanke på att den skulle få sån här spridning, vi blev jätteglada och överraskade, säger Hanna.

Succén med tolkningen har nått långt utanför Sveriges gränser, och framför allt har duon fått mycket respons ifrån USA och Kanada.

– Det märks att både låten och Joni Mitchell ligger folk varmt om hjärtat i USA och Kanada. Vi får mycket förfrågningar från Amerika nu och det känns jättekul. Vi har länge tänkt att det nog är där vi hör hemma rent musikaliskt, och det är ju kul att få det svart på vitt, säger Hanna ochfortsätter:

– Det svåra nu är väl att försöka sålla bland förfrågningarna, vilka som är mer eller mindre intressanta arrangörer eller branschpersoner.

Hittills har Good Harvest släppt en EP samt ett gäng enstaka låtar, så kommande skivan blir deras första fullängdsalbum.

– Det är verkligen på tiden att vi släpper ett album.

De har spelat in under våren och sommaren, och skivan är i princip helt färdigproducerad. Men när den släpps är ännu oklart, eller hemligt.

– Vi kan inte säga så mycket om när skivan släpps i nuläget, men vi släpper garanterat en singel under hösten.

Närmast väntar en spelning för Good Harvest i Stockholm under onsdagskvällen, följt av möten och planering med skivbolaget.

SE ÄVEN: Good Harvest tolkar "Jimmy Dean", och stor intervju, i Hitstafetten, här:

Good Harvest om...

...kommande skivan:

Det har varit en lång process till vårt kommande album. Vi har provat olika producenter och sound men inget kändes rätt förrän vi började jobba med Erik Berglund. Tillsammans har vi tre hittat ett sound som behåller kärnan i Good Harvest, gitarrerna och stämsången, men samtidigt har en lite större ljudbild än det vi tidigare släppt. Vi har med Björn Sima som slagverkare och Svante Henrysson som cellist och basist och det blev verkligen ett dreamteam att jobba med. Vi är kanonnöjda, det ska bli grymt kul att få släppa den fri!

...första mötet med Per Gessle:

Att träffa Gessle är ju på många sätt att träffa en levande legend. Men han var hur trevlig som helst och det kändes väldigt avslappnat. Han bjöd på kaffe, kaka och skivkontrakt i sin vindsvåning i Stockholm och kom senare samma kväll på en spelning vi hade i stan. Vi har jobbat med samma business manager som Gessle senaste året och genom honom så har vi liksom fått höra om "Per" på ett familjärt sätt redan innan. Men visst känns det fortfarande lite knäppt när det dyker upp ett mail från Per Gessle i inboxen..!

...hemstaden Falun som musikstad:

Falun är ju en stad som har så himla mycket fantastiska musiker inom alla möjliga genrer och alla åldrar. Det finns en oändlig potential till en bubblande livescen i Falun och det har också kommit långt med bland annat Magasinet som gör grymt bra musikevent. Men något vi efterlyser är fler mellanstora musikscener med regelbunden livemusik med både lokala, nationella och internationella akter som spelar originalmusik. Det skulle liva upp stan ännu mer!

FAKTA: Good Harvest

Består av: Hanna Enlöf, 26 år från Enviken och Ylva Eriksson, 26 år från Falun

Har känt varandra sen 15 års åldern och har spelat musik ihop lika länge. Bildade Good Harvest för 4 år sedan och har sen dess gått från att spela tillsammans hemma i vardagsrummet till att jobba med musiken och Good Harvest på heltid.

Släppte 2014 EP:n Bottom Dollar på eget bolag och nu väntar nästa skivsläpp genom Per Gessles nya skivbolag Space Station 12.

Just nu aktuella med en livevideo där de tolkar Joni Mitchells låt Woodstock som blivit viral och en succé i bland annat USA och Kanada. Låten släpptes även som singel den 30 september.