Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor idrottsutövare med förmåga att entusiasmera – Minnesord över Helge Westholm

Helge Westholm, Ludvika, är död. Helge var en av Ludvikatrakten och Västerbergsslagens absolut största idrottsutövare genom tiderna.

Annons

Han deltog i 20 Svenska Mästerskap i svit i orientering 1937 – 1956,

1957 var han banläggare vid SM-tävlingarna i Grangärde.

Helge lyckades aldrig vinna ett SM-tecken, men blev 2:a 1952, 3:a 1950

och 4:a 1946.

Han startade också i 13 Svenska Mästerskap i Budkavleorientering (stafett) där Ludvika laget också kom på andra plats 1953 då tillsammans med Folke Byström och Sven Ahlin.

Fem gånger fick han representera Sverige i Landskamper mellan 1946-1951. Han vann dessutom ett tio-tal distriktsmästerskap.

Helge var även en gedigen skidåkare. Han blev tvåa efter “Mora Nisse” på skid DM 50 km, segrade i Ludvika Loppet 1941 och blev 14-onde man i Vasaloppet samma år.

(Ludvika loppet ansågs på den tiden som ett av landets förnämsta långlopp efter Vasaloppet).

Som fri-idrottare blev han tvåa i terräng DM 1937 efter Göte Hagström

Kvarnsveden (Bronsmedaljör i London OS 1948).

Vi Ludvikaungdomar som började idrotta i slutet på 1950-talet samlades många kring orienteringssporten. De gemensamma träningstillfällena med samlingen i lokalen vid Vida blick var höjdpunkter när man fick mäta sina krafter med idolerna, Helge Westholm, Sven-Olov Åsberg och Börje Palmqvist.

Den fysiska och psykiska fostran som präglade dessa sammankomster, har vi säkert alla haft nytta av i livet.

Vi som inte blev orienterare fortsatte vårat idrottsutövande i andra idrotter som passade oss bättre, vi blev Fri-idrottare, skidåkare, kanotister, cykelåkare och till och med tennisspelare.

Det är svårt att jämföra  olika epokers prestationer och resultat.

”Men var sak har sin tid”. Personligheter som Helge hade en enastående förmåga att entusiasmera, han fick även tillhöra den exklusiva skara som fick uppleva sin 100-års dag.

Nils Gryth