Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor fara för miljön i Silvberg

Dumpade bilar i Silvbergs gruvhål kan orsaka allvarliga skador på växtligheten. Dessutom finns oro för ytterligare läckage när bilvraken bärgas.
Det ligger också tunnor i gruvhålen som troligtvis innehåller farliga kemikalier.

Det blev stor uppståndelse när en projektgrupp började undersöka gruvhålen i Östra Silvberg, förra veckan. Minst 20 bilar har hittats i de vattenfyllda schakten, samt en del andra fordon och flera dumpade tunnor. Projektledaren Derek Säll tror knappast att någon skulle slänga tunnor i gruvhålen om innehållet i dem var ofarligt. Han säger att bärgningen kan bli extremt komplicerad.

– Syret kommer inte åt på ett sådant djup så tunnorna rostar inte mycket, men de sköra skarvarna kan börja läcka under bärgningen, förklarar han.

Petter Isacson är tillförordnad miljöchef i Säters kommun. Han vill inte spekulera om vad tunnorna eventuellt kan innehålla. Men bilarna i vattnet är illa nog.

– En normal bil innehåller bromsvätska, olja, batterivätska, diesel eller bensin och vi är rädda för hur det påverkar de olika växter som finns, vi ska undersöka hur mycket spår av läckage det finns redan nu, säger han.

Kommunens miljöenhet sköter tillsynen men det blir gatuenheten som kommer att utföra eventuella åtgärder för kommunens räkning.

– Det är flera delar i det här ärendet och vi håller på att reda ut vem som har ansvar för vad. Först och främst är det ju ägarna och flera olika försäkringsbolag står som ägare på de bilar som har spårats, berättar Petter Isacson.

Han räknar med att ärendet kommer att ta tid. Även andra myndigheter är engagerade, däribland länsstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.