Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor elevflytt förväntas nästa år

Jonsboelever får sannolikt flytta till Vasaskolan nästa år.
– För att behålla högstadiet i Jonsbo med fullgod undervisning, krävs 4-5 miljoner kronor extra i vår budget, säger Anki Rooslien.
– Eller så måste vi dra ner ordentligt på annan verksamhet.

Utbildningsnämnden är nu inne i en intensiv fas av budgetarbetet för 2013. Förvaltningen har lämnat in önskemål om investeringar på totalt 5,6 miljoner kronor.

– Det har vi inte råd med, konstaterar nämndordförande Anki Rooslien (S). Högst tre miljoner kronor. Förvaltningen får göra nya prioriteringar.

Driftsbudgeten ligger på 318 828 000 kronor. För att fortsätta bedriva dagens verksamhet krävs ytterligare fem miljoner, pengar som inte finns.

Något måste alltså bort - lokal, personal och verksamhet.

Bland annat föreslås att Musikskolan ska flytta till Bachmanska skolan hus A+B.

– Jag vet att byggnaden betraktas som helig, men när valet står mellan huset och personalen så väljer vi att behålla personalen.

– Och enligt Musikskolans rektor Harry Lehto är det inte omöjligt att få en bra undervisningsmiljö i Bachmanska med några mindre justeringar.

Anki Rooslien tror att denna flytt skulle innebära kvalitetshöjning.

– Vi skulle kunna involvera Musikskolans verksamhet och kompetenta musiklärare i skolan och låta dem ta vissa lektioner.

– Vi skulle också kunna ge alla elever i årskurs två undervisning av musikskolans lärare, inte bara de skolor som har råd.

Det finns även funderingar på att flytta Lärcentrum till Bachmanska.

Hur ska de rymmas?

– Det är fortfarande ett stort frågetecken, men eftersom vi kommer att lägga ner två program på Bachmanska vet vi inte än hur stora utrymmen som kommer att finnas tillgängliga i framtiden, svarar Rooslien.

Det finns även lediga lokaler på gymnasiet att tillgå förklarar hon.

– Det är ju vuxna människor på Lärcentrum som kan förflytta sig mellan Bachmanska och Martin Koch.

Den mest kontroversiella flytten som föreslås, är sannolikt Långshyttans högstadieelever till Hedemora.

– Arbetsutskottet har tagit fram två olika scenarier att jobba utifrån. Vi presenterade dem för nämnden nyligen och samtliga ledamöter verkar införstådda med att vi nog måste göra dessa förändringar.

Båda handlar om att flytta Jonsboskolans årskurs 7-9 till Vasaskolan vilket beräknas ge en besparing på cirka 3,4 respektive 5,1 miljoner beroende på vilket förslag som röstas igenom.

I förslaget som sparar 3,4 miljoner handlar det om att skapa 20-21 klasser med 20-22 elever i varje klass. Det som sparar 5,1 miljoner ger 17 klasser med 24-28 elever i varje klass.

– Hedemora har förhållandevis små klasser och hög lärartäthet i dag. Men på högstadiet kan det säkert fungera med fler elever i varje klass. Det ger mycket större besparing.

Men det finns en hake.

– Då Vasaskolan byggdes om för några år sedan, gjordes klassrummen för max 25 elever. Detta måste då lösas.

Större klasser skulle frigöra 1,8 miljoner kronor, pengar som delvis kan läggas på förstärkning av lagstadgade stödresurser.

– Stureskolan och Jonsboskolans F-6 har tillsammans ett underskott på drygt en miljon kronor på stödresurser. Om vi inte frigör pengar till detta kommer vi att gå en miljon kronor i back redan från start nästa år, förklarar Rooslien.

Idén att flytta elever från Jonsboskolan till Vasaskolan är ingen nyhet, det har diskuterats i flera år i flera partier. Dessutom finns nu färre elever på Jonsbos högstadium än väntat.

Men för långshyttebon Anki Rooslien känns det tungt.

– I 30 år har jag haft Långshyttan som mitt skötebarn och nu får jag vara med om att fatta detta beslut. Det är tufft, men jag står bakom beslutet.

Hon berättar att hon frågat ett antal elever om deras åsikt och fått ganska positiv respons.

– Barn och ungdomar tycker inte det är så märkvärdigt att förflytta sig. Det ligger i tidens anda, menar Rooslien.

Hur denna dagliga förflyttning ska ske blir ett fall för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som numera sköter alla transporter inom kommunen.