Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor efterfrågan på fjällstugor och villor i Idrefjällen

Älvdalens tio dyraste husförsäljningar skedde i nordligaste kommundelen. Då handlade det inte enbart om lyxiga fjällstugor utan även villor.

Annons

Det är stor efterfrågan på framförallt fjällstugor i Idre och Grövelsjön.

– Efterfråga är stor och främst handlar det om fjällstugor i Grövelsjön. Där skulle jag omgående behöva fler fritidshus, säger Daniel Nyström på Fastighetsbyrån i Idre.

I Grövelsjön öppnades ifjol ett nytt tomtområde som snabbt blev väldigt attraktivt.

– På kort tid sålde vi så gott som alla tomter. Av 35 tomter återstår nu bara fyra och det visar på hur eftertraktade de tomterna är liksom området som helhet, säger Daniel.

Annars är det inte tomter som säljs i första hand, även om de säljs tomter både på Himmelfjäll och Fjälbäcken intill Idre Fjäll.

– För vår del handlar det främst om efterfrågan av fritidshus i bra läge och helst ska de vara nyrenoverade på Idre Fjäll och mindre fjällhus i Grövelsjön och Lövåsen.

– Men även Fjätervålen har lyft. På kort tid har vi sålt tio fritidshus där, säger Daniel.

De stora hus som byggts på Idre Fjäll är svårare att hitta nya ägare till.

– Möjligheten att köpa de stora och då betydligt dyrare husen gör att det är betydligt färre som har möjlighet, så de tar lite längre tid, men även de säljs, säger Daniel.

Leif Sonefeldt på Idremäklaren delar Daniels uppfattning att det nu släppt vad gäller försäljning av fatsigheter.

– Det var rejält trögt 2012 och 2013, men nu har det vänt och framförallt handlar det om fritidshus vid Idre Fjäll och Fjätervålen, men det slinker även med en eller annan villa och skogsfastighet.

Ett av husen som Idremäklaren nu bjuder ut har ett utgångspris på 7 650 000 kronor och skulle därmed placeras som Dalarnas näst dyraste husförsäljning om det blir en affär.

– Onekligen är det nu så det är säljarens marknad, även om de dramatiska upp- och nedgångarna som media målar upp inte riktigt stämmer med verkligheten, menar Leif.

– Vi ser också en efterfrågan på fritidshus i Gördalen, Drevdagen och runt Flötningen, då handlar det om skoterintresserade i första hand. Om de områdena har vi samtal så gott som dagligen, men inga hus att sälja, säger Daniel.

De norska köparna har återvänt, men merparten av köparna i området är svenska köpare.

– Det säljs mer och mer och det blir rekord igen för tredje året i rad för Idrekontoret. Jag ser ingen begärnsning och det är roligt att de satsningar som Idre Fjäll gjort på tidig snö nu lockat köpare från Sälen till Idre, det för snösäkerhetens skull. De har varit först med skidspår och alpint två år i rad och det ger nu resultat, säger Daniel Nyström.

-Det är jätteroligt att vara mäklare i Idre men även Särna i har det lossnat. Där sålde jag ett hus för 490 000 kronor häromdagen.

Annons