Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor brist på järnvägstekniker

Annons

Alliansen föreslår storsatsning på järnvägen, nya miljarder till investeringar och underhåll. Hur ska detta kunna realiseras? Det är stor brist på utbildad järnvägstekniker och spårentreprenörerna dras med en ålderspuckel som förvärrar läget kommande år.

Varför ger man inte samtidigt rätt förutsättningar för att utbilda dessa yrkeskategorier?

Avregleringen av järnvägsunderhållet har lett till konkurrens om utbildad personal. Viljan att ta egna kostnader för utbildning av arbetskraft är låg. Borlänge är en av få orter med få utbildningsmöjligheter inom järnvägsteknik och våra gymnasieelever får jobb innan de ens är klara med sin utbildning.

Borlänge har sökt bidrag som utbildningsanordnare inom Yrkeshögskolan. Det krävs ett samarbete mellan kommun och företag och man kan få högst 78 000 kronor för prioriterade utbildningar. Dit räknas inte järnvägsteknik, däremot teknik. Kostnad per utbildningsplats kan bli 70 000 kronor och det måste kommunen eller företagen betala. Spårentreprenörerna visade svalt intresse vid kommunens ansökan. Branschorganisationen är ny och har inte visat ett gemensamt intresse. Borlänge ser stor skillnad för motsvarande utbildningar som vi söker tillsammans med exempelvis processindustrin.

Det tar tid att utbilda personal. Om inte regeringen säkrar utbildningen kommer marknaden att själv lösa frågan. Är efterfrågan högre än utbudet av arbetskraft så kommer priser för investeringar och underhåll att öka. Vinsterna stoppas i fickorna hos företagen och inte blir det någon bättre järnväg.

Det finns stort behov av mer underhåll visar Trafikverkets kapacitetsutredning men har man förstått att det är brist på utbildad arbetskraft? Regeringen måste agera för att ge andra styrsignaler till flera myndigheter så de tar frågorna på allvar.

Kommunen kommer att ta initiativ till att samla Trafikverket och högskolan Dalarna för en eftergymnasial utbildning. Vi är en järnvägsnod med stort behov av utbildad arbetskraft. Infranord invigde för en tid sedan en nybyggd anläggning. Var 4:e järnvägsvagn rullar genom Borlänge, och då har gruvindustrins tåg inte börjat rulla. Borlänge satsar för framtiden.

Mari Jonsson (S)

är ordförande i barn- och bildningsnämnden i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel