Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor brist på bostäder åt ensamkommande barn

Under de senaste tre månaderna har 42 ensamkommande barn på flykt tagit sig till Falun.
Med anledning av den stora flyktingkrisen är trycket på kommunerna stort, och i Falun råder akut brist på bostäder åt asylsökande ensamkommande barn.

Bostadssituationen i Falun är svår. Det råder stor brist på boendeplatser åt människor på flykt och nu arbetar man med att nå ut till privata fastighetsägare och privatpersoner som kan tänka sig att hyra ut delar av sina hus eller ställa upp som familjehem.

– Folk ställer sig frågan varför inte Falun tar lika stort ansvar som andra kommuner i Dalarna. Kanske då framförallt Hedemora, Avesta och Ludvika som tar emot många fler. Men där har det funnits lediga lokaler. Sedan har också migrationsverket lokaler och det finns privata aktörer som startat upp boenden. Medan det råder stor brist på lokaler i Falun.

– Det här är en jätteutmaning. Den största utmaning kommunen står inför. Nästa steg är att titta på privata boenden. I vanliga fall måste det upphandlas, men det finns en paragraf som gäller akuta ärenden så vi är i gång och tittar på privata boendeplatser nu, förklarar Amel Mujic, integrationssamordnare vid Arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen.

Han förklarar att Falun förbundit sig att ta emot 152 personer med uppehållstillstånd per år. Hittills har man tagit emot 181, och parallellt med dem tar man också emot ensamkommande barn på flykt. Falu kommun har i dagsläget 40 platser tillgängliga för barnen, varav 27 är till för asylsökande.

– Men vi har tagit emot 42 barn bara de tre senaste månaderna. Vi har tre fulla boenden och fått fler familjhem, men det är inte tillräckligt. Vi jobbar på att öppna fler boenden i egen regi, men bristen på lokaler är ett problem. Med den tillströmningen av människor som kommer nu fixar vi inte det här.

Vad är de största behoven just nu?

– Familjehem och gode män. Det behöver vi mer av. Men det finns ett jätteengagemang i Falun och det vill jag att du skriver. Vi har blivit bombarderade av samtal från människor som vill hjälpa till. Och det kan man göra på flera sätt.

Som ett exempel finns bland annat läxhjälp i regi av Rädda barnen.

– Vi har nu sökt och blivit beviljade projektmedel från länsstyrelsen för att försöka få Falubor att hyra ut bostäder, eller delar av bostäder. Många har outnyttjade ytor i hemmet. Vi vill förenkla och underlätta för människor som kan tänka sig att hyra ut sina bostäder.

Amel Mujic säger att man har stora förhoppningar på det projektet och ser att man kan utveckla det till att också underlätta för andra som söker bostäder med tiden.

– Vi tänker att man kan göra något större av det. I den bostadsbrist som råder här måste vi se över alla alternativ och göra det enkelt för människor som vill hjälpa till. Nu är vi inriktade på nyanlända, men i framtiden kan man tänka sig att det gäller också studenter.