Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor artilleriövning i Älvdalen

Älvdalens skjutfält blir alltmer efterfrågat och de här dagarna smäller det ordentligt på det stora skjutfält när i stort sett allt vad Sverige har att erbjuda av artilleri samordnar en storövning.
– Skjutfältets storlek och möjligheten att kunna samla olika förband på samma plats är värdefullt, säger kapten Patrik Sundberg från artilleriregementet i Boden.

Utanför Boden finns också ett stort skjutfält, men den här gången är det skjutfältet i Älvdalen som samlat de tillgängliga styrkorna för att öva indirekt bekämpning.

– Förhållandena här är utmärkta för en sådan här övning och servicen här på flygfältet helt suverän, säger Sundberg.

Totalt deltar över 400 man i övningen där de senaste vapenslagen i form av fyra förserieproducerade artilleripjäser av den nya typen Archer kom till användning.

– Under hösten kommer de serietillverkade pjäserna att börja levereras och då är de ytterligare utvecklade, berättade Olle Algotsson. Han är chef för en av de stora pjäserna som är byggda på ett ombyggt dumperchassie för att kunna ta sig ut i oländig terräng.

Efter några omgrupperingar och väntan skälvde det till och pjäsbesättningen skickade iväg en granat mot ett mål närmare två mil bort.

Den som körde en av de stora pjäserna var Gustav Mossberg från Ludvika.

– När man väl lärt sig så är det inte så svårt. Mitt jobb är att få pjäsen på plats, berättar han.

När granaten sedan skjuts är det som ett hammarslag i hytten och det skakar till ordentligt.

Sedan kan man också tala om eldkraft, för när granaten landade så utbröt en mindre brand.

– Inget problem, vi har en beredskap för det och kunde snabbt släcka, rapporterar skjutfältschef Martin Hedin.

Han gläds istället åt den alltstörre efterfrågan på skjutfältets tjänster.

– Vi har nu flera stora övningar inbokade och i vinter är det fullt här under en längre period. Sedan tillkommer en rad andra uppdrag som när FMV kommer med utländska gäster för olika tester.