Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för valfrihet - han får vänta länge på operation

Bengt Persson, 89, från Insjön har svåra ryggsmärtor. Trots det måste han vänta sex månader på en eventuell diskbråcksoperation.
– Problemet är att vi i Dalarna inte har valfrihetsremiss som grannlänen. Där behöver drabbade inte vänta så länge, säger han.

I många år har Bengt Persson lidit av ryggsmärtor. På senare tid har problemet eskalerat. Två gånger under våren har han varit inlagd på Mora lasarett för akut smärtlindring.

– Jag står nu på väntelistan till ortopedin i Falun. Har fått remiss för det, säger han.

Första besöket ska enligt landstingets målbild klaras av inom tre månader.

– Men sedan fortsätter min väntan. Om det visar sig att en operation är nödvändig sätts jag upp på nästa tremånaders-väntelista för själva ingreppet. Automatisk valfrihetsremiss - för bedömning och möjligheten att få operationen utförd utanför Dalarna finns inte längre. Det betyder att jag totalt sett får vänta i ett helt halvår på hjälp, säger han.

Tidigare fanns valfriheten i länet. Då kunde patienten söka sig till någon annan vårdgivare i landet där köerna var kortare, eller saknades helt.

– Jag förstår inte varför de tog bort den valfrihetsmöjligheten. Det kan inte vara av ekonomiska skäl. Jag är pensionär, men vad kostar inte det här samhället när arbetsföra i samma situation tvingas vara hemma från jobbet i ett halvår. I stället för att få operationen utförd i ett annat landsting på kanske halva den tiden. Valfrihetsremiss torde snarare kapa samhällets kostnader, säger Bengt.

Det finns formellt sett inga krav i landet på att erbjuda valfrihetsremiss.

– Men SKL, Sveriges kommuner och landsting, rekommenderar att landstingen erbjuder det. Jag önskar nu att landstinget tänker om och gör som grannlänen, en valfrihet från första dagen. Så som det är nu kan det inte vara, säger Bengt Persson.

Han pekar på hur det kan annars kan lösas.

– Enligt lagen kan gränsbor i Sverige söka sjukvård i Finland och Norge. Även de som tillfälligt vistas i en kommun som gränsar till länderna. I dessa länder går det snabbare att få hjälp. Det fina i kråksången är att svenska staten, genom Försäkringskassan, ska betala kostnaden. Inte landstinget, säger han.

Men att utnyttja det kryphålet vill han inte.

– Det känns lite längsökt och krångligt. Å andra sidan kan det här vara bra för alla att känna till. Inte minst för gränsborna i Dalarna. Jag tror att denna lag är mer eller mindre bortglömd nu förtiden, säger Bengt Persson - som fram till slutet av 1980-talet chef på Försäkringskassan i länet.