Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för tårtkalas på förskolan

Snart kan det vara stopp för att bjuda förskolekompisarna på godsaker när man fyller år.
– Det finns flera anledningar till det, säger Mari Jonsson (S), barn- och bildningsnämndens ordförande.

Ledamöterna i barn- och bildningsnämnden är oense. Några tycker att det är okej att barnen bjuder sina kompisar i förskolan på något ätbart när de fyller år, andra tycker inte det ska tillåtas.

Mari Jonsson (S), barn- och bildningsnämndens ordförande menar att det inte är lämpligt med ätbara gåvor och nämner fyra anledningar:

Ekonomi. All mat som erbjuds i förskolan och skolan ska bekostas av verksamheten.

Folkhälsa. Livsmedelsverket avråder från söta drycker, bakverk, glass och godis i förskolan.

Orättvisa. Det blir orättvist för de familjer som inte har råd att bjuda.

Allergi. Någon måste ta ansvar för att allergiska barn inte får i sig felaktiga livsmedel.

I Livsmedelsverkets rekommendationer beskrivs sötsaker som "inte lämpligt" i förskolan. Enligt Jonsson måste nu nämnden tolka detta och bestämma vad det betyder i Borlänge.

– Vi måste ta fram tydliga riktlinjer så det inte kan missförstås, säger Jonsson som anser att man kan fira födelsedagsbarn utan sötsaker.

– Man kan göra det festligt på andra sätt, man kan sjunga en sång eller sätta en flagga på bordet. Det där är personalen suveränt bra på.

– Man kan fråga sig om politiken ska gå in och styra i det här, men det tycker jag. Det handlar om folkhälsan och om vad man som familj har råd med. Man ska inte bli utstött för att man inte har råd att bjuda, menar Mari Jonsson.

Nämndens vice ordförande, Monica Lundin (FP), håller inte med. Hon anser att barnen visst borde kunna bjuda sina förskolekompisar.

– Det går till överdrift vad vi ska styra centralt. Det där tror jag de kan lösa på förskolorna i en dialog mellan personalen och vårdnadshavarna. Vi ska lägga oss i större saker och inte gå in och peta, menar Monica Lundin som har varit i kontakt med förskollärare i frågan.

– Det här är inget problem. Barn som inte får äta glass får frukt i stället och om någon är allergisk så löser man det. Vi måste kunna visa barnen livets goda också, säger Lundin.

Vilka regler som kommer att gälla i Borlänge bestäms troligtvis på nämndens sammanträde i december.