Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för tårt- och glasskalas på förskolor

Barn- och bildningsnämnden röstade. Och kom fram till att barn i kommunens förskolor och skolor inte ska äta onyttigt på födelsedagar. Familjer ska inte bjuda, köket inte ordna sötsaker.

Annons

Nämnden har jobbat vidare med riktlinjerna,

På onsdagen vann Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern omröstningen med 8 röster. De borgerliga partierna, Omsorg för alla och Sverigedemokraterna fick ihop 7 röster.

Det innebär ett stopp för egna kalas och bjudgodis på förskolor när barnen fyller år. De nya riktlinjerna medger inte att föräldrar skickar med kakor, tårtor eller glass.

Allt som barnen får serverat ska förskolor och skolor betala.

Mari Jonsson (S), ordförande i nämnden, försvarar beslutet av flera skäl.

– Det kostar att köpa eget eller baka. Alla familjer har inte samma möjligheter och det måste vi tänka på.

Kortsiktigt ska dagens näring inte innehålla för mycket socker. Långsiktigt ska barnen lära sig vad som är bra och hälsosam mat, enligt Livsmedelsverket.

Viktigt är också hänsynen till barn med allergier, framhåller Mari Jonsson.

– Den som bakar hemma kanske inte kan skydda exempelvis nötallergiska barn på rätt sätt.

Monica Lundin (FP), vice ordförande i nämnden, tycker inte att politiker ska bestämma hur förskolepersonal väljer att uppmärksamma födelsedagar. Alla grupper behöver heller inte göra på samma satt, anser Monica Lundin.

– Man kan lösa det här i dialog med föräldrar och ha en planering.

Medvetenhet om att maten ska vara hälsosam finns ändå, säger Monica Lundin.

Hon tror inte att riktlinjerna leder till enighet, snarare olika tolkningar. Exempelvis finns möjlighet till undantag "vid enstaka tillfällen inför ledigheter eller högtider".

DT:s omröstning på hemsidan 2 december fick 1187 svar. Drygt sextio procent tyckte att föräldrar ska få bjuda på sötsaker i förskolan. Knappt fyrtio procent ville se andra alternativ. Nedan kan du själv ge din röst i frågan.