Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för gratisarbete åt kapitalet

Söderbaumska skolan byggdes upp av Kerstin Söderbaum och hennes make John Fletcher utan större vinstintressen än att få verksamheten att gå ihop. Och ett skäl till att verksamheten under alla år gått ihop är lojala föräldrar. Man skapade Söderbaumska skolans vänförening, städdagar, julbasarer och allehanda aktiviteter där barn och föräldrar skulle arbeta gratis för skolans bästa. I dag är dock situationen annorlunda.

I dag ägs Söderbaumska skolan av Academia tillsammans med Pysslingen Förskolor AB som förra året gjorde en vinst på 205 miljoner kronor. Dessa företag ägs i sin tur av EQT med fonder i skatteparadis och som i sin tur ägs av Wallenberggruppen och kallas enligt Svenska Dagbladet för Wallenbergs egen sedelpress.

En konsekvens av detta är att man har gått från att vara en ideologisk skola med stort engagemang till en kapitalistisk mjölkko. Om man får en elev med speciella behov så skickas eleven till bup eller anmäls till socialtjänsten i stället för att följa skollagen och se till att eleven får de resurser den är berättigad till.

Förbannad förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare