Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Stolphattar" i koppar stals vid Grangärde kyrka

Under helgen slog koppartjuvar till mot kyrkans område i Grangärde. 95 "stolphattar" stals, förmodligen natten till i söndags.
– Ingenting är heligt numera, säger kyrko- och fastighetsföreståndaren Roland Persson.

Om de tre personer som polis grep på riksväg 80 vid infarten till Långshyttan natten till måndagen har något med stölden i Grangärde att göra är oklart. I den bil trion åkte i hittade polisen diverse kopparskrot och det fyndet gjorde att männen anhölls av åklagare, misstänkta för stöld.

De 289 stolparna runt kyrkogården och kyrkan i Grangärde är försedda med kopparlock, både som väderskydd och dekoration. 95 av dem fick tjuvarna med sig.

– Med tanke på alla metallstölder man hör talas om har jag känt en viss oro för att stolpskydden skulle kunna bli stulna, uppger Roland Persson.

Efter stölden tog han i samråd med andra inom kyrkoförvaltningen beslut om att även de kvarvarande locken skulle skruvas bort i väntan på beslut om de eventuellt ska ersättas av svarta plåtlock.

– Man kan ju tänka sig att sälja kopparlocken och använda dom pengarna för att köpa nya lock i plåt.

Roland Perssons förhoppning är att det kan finnas personer som sett något i helgen som kan sättas i samband med stölden och i så fall meddelar polisen detta.