Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Stolphattar" i koppar stals vid Grangärde kyrka

Under helgen slog koppartjuvar till mot kyrkans område i Grangärde. 95 "stolphattar" stals, förmodligen natten till i söndags.
– Ingenting är heligt numera, säger kyrko- och fastighetsföreståndaren Roland Persson.

Annons

Om de tre personer som polis grep på riksväg 80 vid infarten till Långshyttan natten till måndagen har något med stölden i Grangärde att göra är oklart. I den bil trion åkte i hittade polisen diverse kopparskrot och det fyndet gjorde att männen anhölls av åklagare, misstänkta för stöld.

De 289 stolparna runt kyrkogården och kyrkan i Grangärde är försedda med kopparlock, både som väderskydd och dekoration. 95 av dem fick tjuvarna med sig.

– Med tanke på alla metallstölder man hör talas om har jag känt en viss oro för att stolpskydden skulle kunna bli stulna, uppger Roland Persson.

Efter stölden tog han i samråd med andra inom kyrkoförvaltningen beslut om att även de kvarvarande locken skulle skruvas bort i väntan på beslut om de eventuellt ska ersättas av svarta plåtlock.

– Man kan ju tänka sig att sälja kopparlocken och använda dom pengarna för att köpa nya lock i plåt.

Roland Perssons förhoppning är att det kan finnas personer som sett något i helgen som kan sättas i samband med stölden och i så fall meddelar polisen detta.