Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stolpen hamnade i diket

De flesta bussturerna genom Karlsbyheden kommer att dras in på måndag.
I stället hänvisas resenärerna till en ny hållplats - placerad i ett dike.
– Det är som ett skämt, säger Eva Söderlund som bor i Karlsbyheden.

Annons

När det nya bussystemet träder i kraft nästa vecka blev en konsekvens för Karlsbyheden mellan Falun och Svärdsjö att vissa turer inte längre går genom byn. I de flesta fall får resenärerna framöver gå ut till landsvägen där en ny hållplats har satts ut.

Problemet är att stolpen inte har gått att placera på den smala vägrenen, utan i stället placerats nere i diket.

– Stolparna sattes ut för ett par dagar sedan. De har satt dem nere i dikena på båda sidorna av vägen, var är det tänkt att man ska stå? frågar sig Eva Söderlund vars barn tar bussen in till både Svärdsjö och Falun.

Någon trottoar eller bussficka finns inte där bussen ska stanna. resenärerna får enligt Eva Söderlund ställa sig helt oskyddade i vägrenen.

– Det kan inte få vara så här. Det verkar inte finnas något säkerhetstänk.

Landsvägen där bussen är tänkt att stanna är hårt trafikerad och högsta tillåtna hastighet är 80 kilometer i timmen.

Om skolbussarna kommer använda sig av den hållplatsen är ännu oklart men oavsett om det är barn eller vuxna som ska stå vid vägkanten tycker Eva det är ogenomtänkt.

– Jag är så kluven. Jag vill inte att mina barn ska stå där och vänta, det skulle jag inte ens själv vilja. Är det tänkt att de ska stå och vänta i diket? säger Eva Söderlund.

Hon berättar att det kändes som ett skämt när hon såg busstolpens placering. Att de får gå en bit för att komma dit gör henne ingenting, det är trafiken som är problemet och den oskyddade hållplatsen där det verkar vara tänkt att resenärerna ska stå på en linje längs vägkanten.

– Jag förstår inte hur det ska gå till när bussen ska stanna. Det finns ingen ficka att köra in i, den får bara stanna mitt i vägen, det känns inte alls bra.

Hon hoppas att busshållsplatsen bara blir tillfällig och föreslår att bussen skulle kunna åka in en bit på vägen in mot Karlsbyheden och sedan vända. Det skulle bara ta någon extra minut och alla bybor skulle säkert kunna samsas om samma hållplats bara de slapp landsvägen.

– Om de inte har hunnit ordna en ordentlig hållplats i tid måste de ju tänka om och låta bussen köra genom Karlsbyheden tills det finns en riktig busshållsplats. Jag vill inte att några ska behöva stå där.