Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöld det vanligaste brottet

Sedan den 1 oktober och fram till nu har en inbrottsvåg svept över Ludvikatrakten.
Polisen i Ludvika säger att det rör sig om en eller flera konstellationer med inriktning på stölder.

Stöldbrott är det i särklass vanligaste brottet i Västerbergslagen. Och stöld ur och från motorfordon dominerar. Under årets tre första kvartal var antalet sådana brott 85 stycken.

– Det här är brott som är svåra att lösa. Det spelar ingen roll att bilen är larmad. Det går så snabbt att bryta upp en dörr och rycka åt sig det man vill ha. Ofta står bilarna enskilt och i mörker och inga vittnen finns. Så lämna inga värdesaker synliga i bilen, säger Jens Gustafsson, chef för Ludvikapolisens utredningsenhet.

Villainbrott är normalt sett inte särskilt vanliga. Antalet i Ludvika kommun var 29 fram till den sista september, men den senaste tiden har det ökat rejält. Sedan den 1 oktober har cirka 30 inbrott skett. Gustafsson säger att det finns en rad åtgärder att ta till för att hålla tjuven borta.

– Skaffa ett larm. Tänk på de sociala medierna, skriv inte på exempelvis Facebook vart ni ska åka. Prata med grannarna och gör upp så de kollar bostaden och tömmer postlådan. Skaffa timer till belysningen, förvara inte värdefulla saker som smycken hemma. Se över svaga punkter i huset, som altandörrar, bak- och sidodörrar och källarfönster.

Gustafsson säger också att ett sätt att hitta de svaga punkterna kan vara att titta på varandras bostäder.

– Andra ögon kan upptäcka saker som man själv inte tänkt på.

Annars säger Gustafsson att Västerbergslagen är ett en lugnt och säkert område att bo och leva i.

– Den grova kriminaliteten är begränsad, tillägger han.