Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödgrupp ger hopp om läkning efter sexuella övergrepp

Den som utsatts för sexuella övergrepp bär ofta på en skam, en börda som vilar likt en skugga över livet. Men den kan lätta i mötet med andra som har liknande erfarenheter.
– Vi vill förmedla att det finns hopp och läkning, inte bara hopplöshet och elände.

Det säger Maria Möhring som arbetar som stödkvinna för Rise, Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen. Nu vill hon dra igång en stödgrupp i Falun, med start den 13 februari.

Rise är en förening – förkortningen uttalas som engelskans "to rise" - att resa sig. Och föreningen vill hjälpa människor att komma på fötter och stå stadigt. För att bli medlem ska du vara kvinna över 18 år och ha varit utsatt för sexuella övergrepp i barndomen. I Sverige har föreningen runt 320 medlemmar, i Dalarna finns ett tiotal.

Grundtanken med stödgruppen är att möta andra med liknande erfarenheter. Gruppen i Falun blir för kvinnor, men på senare tid har Rise även startat stödgrupp för män, i Stockholm.

– Människor som utsatts för övergrepp bär nästan alltid med sig skuld och skam. Det är viktigt att få höra andras historier, ingen är den andra lik, men ändå liknar de varandra. Det är viktigt att förstå att man inte är ensam, att det inte är något fel på mig, säger Maria Möhring.

Hon betonar att stödgruppen inte kan ersätta terapi. Det handlar om spegling och möten. Man går en runda och var och en får sin tid att berätta, så mycket hon vill den dagen. De övriga i gruppen ska lyssna, inte döma, inte komma med goda råd... Gruppen ska erbjuda en trygg zon som gör att folk vågar vara sig själva. Den som vill får vara anonym.

– Det vore bra om fler vågade berätta redan som barn och få hjälp tidigt. Vi skapar ofta skyddsmekanismer när vi blir äldre, det kan handla om att förtränga det som hänt. Men minnena lever ofta sitt eget liv i kroppen, och kan leda till ångest, depressioner och självskadebeteenden, säger Maria Möhring.

De flesta som deltar i Rise-grupperna vittnar om hur skönt det var att äntligen våga berätta. Att veta att alla medlemmar har liknande erfarenheter gör det lättare att ta steget och bryta tystnaden.

– Jag hoppas nå ut till de kvinnor som tyvärr finns i vårt län, som skulle ha stor nytta av stöd. För det är inte kört, det finns hopp, säger Maria Möhring.

Stödgruppen i Falun drar igång den 13 februari i Studiefrämjandets lokaler. Den som vill vara med ska anmäla sig till Rise´s kontor i Stockholm, e-post: stod@rise-sverige.se.