Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödcenter för ex-kriminella i Ludvika

/

En annan sida av Sverige öppnar en avdelning i Ludvika kommun.
Tillsammans med Patrik Huisman och Anders Berntsson, tidigare medlemmar i några av Sveriges mest ökända kriminella gäng, vill Geir Stakset ge dem som hamnat utanför samhället en andra chans.
– Det finns ett enormt behov av sån här verksamhet, konstaterar han.

Annons

I snart ett år har Geir Stakset och Anders "Aje" Berntsson kämpat för dem vars röst sällan hörs.

Det hela började 2012, efter att Geir skrivit reportageboken "Gängmedlem", där bland annat Anders, och hans liv i Göteborgs kriminella värld, stod i fokus.

– VI fick bra kontakt, och bestämde oss för att fortsätta vårt samarbete, även efter att boken getts ut, berättar Geir.

Det blev startskottet för En annan sida av Sverige - ett projekt med syfte att stötta dem som likt Anders hamnat utanför samhället på grund av kriminalitet och missbruk.

– All forskning visar att det inte hjälper att ta hårdare tag. Ändå är det där fokus läggs. Vi ville flytta det till att hjälpa.

Så de började ha föreläsningar om ämnet. De drog även ihop evenemang och arrangerade en stödgala.

– Vi märkte att det togs emot väldigt väl. Många var intresserade av det vi gjorde.

Det var dock först när Patrik Huisman, tidigare gängledare i Ludvika som levt ett liv kantat av turbulens och ett flertal fängelsestraff, kom in i bilden som tanken på en permanent samlingsplats i länet föddes.

– Det finns ett enormt behov av den här typen av verksamhet i hela landet, inte minst i Dalarna, konstaterar Geir.

Att både Anders och Patrik själva har erfarenheter som liknar dem de nu vill stötta är en stor fördel, säger de.

– Jag har gjort resan själv, och kommit tillbaka. Klar blir man aldrig, men jag har kommit till en mognad, konstaterar Patrik.

– Jag kan inte gottgöra allt jag gjort, men det är klart att man tänker att om man gör det här så betyder det i alla fall någonting. Och hjälper jag någon annan hjälper jag indirekt mig själv.

Exakt vart de kommer hålla till är ingenting som Geir vill gå ut med.

– Vi är precis nyöppnade, och de som kommer till oss nu är människor som kanske för första gången stannar på ett och samma ställe en längre tid. Vi värnar om deras integritet och vill inte riskera att skrämma bort dem, säger Geir.

EASAS startar upp verksamheten utan stöd från vare sig stat eller kommun. Men den sistnämnda ger i alla fall tummen upp åt initiativet.

– Det är alltid bra om folk vill engagera sig. Och när det kommer till att jobba med ex-kriminella så tror jag definitivt att det finns ett behov att fylla, säger Camilla Hofström, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen.

Annons