Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöd och råd till anhöriga

Andreasgårdens samlingssal var i det närmaste fullsatt när Carina Bång och Torbjörn Alderfalk höll en föreläsning om missbruksproblematiken och att vara anhörig till en person med missbruk. Bakom föredraget stod FMN, Föräldraföreningen Mot Narkotika i Mora och Orsa. Enligt ordföranden Birgitta Dahlberg är det tradition att föreningen håller en ljusmanifestation för narkotikans offer just den 1 november.
– I år valde vi i stället att anordna en föreläsning. Den inleddes dock med en ljusstund inne i Andreasgårdens kapell.

Genom sin gemensamma föreläsning berättade beteendevetaren Carina Bång, som coachar anhöriga, och Torbjörn Alderfalk, med egen erfarenhet av alkohol och missbruk, hur anhöriga påverkas av att leva nära en person med missbruksproblem.

– Det brukar medföra en tillvaro av stress, rädsla och maktlöshet.

Enligt Carina Bång finns det vissa saker en anhörig kan tänka på.

– Ett sätt är att vara tydlig och inte dölja för en missbrukare att just missbruket är problemet. Det går även att uttrycka sin oro utan att fördöma.

Anhöriga kan dessutom känna en stor skam över att en i den närmaste kretsen har problem med missbruk.

– Ett sätt att minska den skamkänslan är att anhöriga pratar med andra personer, som är i samma situation, med förhoppning om att stärka varandra i den utsatthet som råder.