Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vill snabbutreda assistans-ersättningen – Försäkringskassans omprövningar stoppas

Efter en dom riskerar tusentals assistansberättigande försämringar och minskad tid. Att snabbutreda en lagändring är en av de åtgärder Åsa Regnér presenterade i dag.

Annons

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) presenterar åtgärdspaket kring LSS vid en pressträff på tisdagen. Trycket och oklarheterna kring den statliga assistansersättningen för funktionshindrade gör att regeringen lägger fram ett åtgärdspaket.

Det var på en pressträff som Åsa Regnér, ansvarigt statsråd för funktionshinderspolitiken, presenterade en rad åtgärder för den statliga assistansersättningen, LSS.

En handlar om att möta effekterna av hur Försäkringskassan tolkar en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som avkunnades i juni. Tolkningen innebär att assistens inte kan beviljas för väntetid och beredskap mellan hjälpinsatser, och beräknas påverka cirka 6 000 personer. Via ett lagförslag vill därför regeringen säkerställa att reglerna kan tillämpas som tidigare.

Under tiden fryses alla omprövningar som Försäkringskassan annars ska göra efter två år. På så sätt ska effekten av den nya tolkningen dämpas.

Från 1 juli 2018 är också förslaget att kommunerna ska bli skyldiga att informera personer som får beslut om LSS från Försäkringskassan.

Dessutom ska den ekonomiska avstämningen bli mer flexibel igen, något som minskade när Försäkringskassan började betala ut ersättning i efterskott 2016.

Mer läsning

Annons