Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnkoreograf i folkdansprojekt

Han visste nästan inget om folkdans fram tills nu.
– Jag ser det som en fördel, säger Örjan Andersson, prisbelönt koreograf som leder dansdelen i ett folkdans- och musikprojekt som har premiär på Dalateatern i vår.

I veckan har fem proffesionella folkdansare arbetat tillsammans med Örjan Andersson högst upp i Folkmusikens Hus i Rättvik.

40 dansare sökte platserna, två av de som valdes ut är Magnus Samuelsson från Falun och Linda Reinered från Mora. I två veckor ska de dansa ihop sig. Sedan är det paus fram till februari då repetitionerna inför föreställningen tar vid.

Det smäller i golvet när dansarna utför sina steg.

– Vi väntar med det där, det låter så mycket, säger Örjan Andersson och håller för öronen.

Han är född och uppvuxen i skånska Eslöv. Som 19-åring kom han in vid Balettakademin, han har arbetat som dansare vid det israeliska Batsheva Danskompaniet, hans dansverksbeställnings för Cullbergbaletten blev en succé vilket ledde till att han efterfrågades internationellt. Sedan 1996 driver han sitt eget danskompani för modern dans, Andersson Dance Company, de senaste tio åren har hans verk framförts på operahus och större gästscener i Norden och Europa.

Förra året tilldelades han SvD:s operapris.

Hans koreografi har kallats visuellt formsäker och präglad av stark musikalitet.

Nu står han inför något nytt. Att bygga upp en folkdansföreställning med fem dansare och med musiker på scen. Han uppskattar det han upplevt hittills.

– Det är så avskalat och rent. Att man arbetar med vikt och balans. Jag gillar också att det finns något monotont över danserna, säger Örjan Andersson.

– Jag tar fasta på det jag tycker om och för ihop det med det som är mitt,

Projektet ingår i Residans, ett länsöverskridande utvecklingsprojekt med Gävleborg och Uppsala län för folkdans- och musikgenren som går in på sitt tredje år. I år med Dalarna som värd.

6 april nästa år har föreställningen premiär på Dalateatern, sedan går föreställningen på turné i samtliga tre län.