Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnglans över Vinterfest

På torsdag släpps biljetterna till den åttonde upplagan av Vinterfest.
Till årets festival har man lyckats knyta namn som norske stjärnpianisten Leif Ove Andsnes och ryska violinisten Alina Pogostkina. Från Sverige kommer Malena Ernman och Ann Sofie von Otter.

För åttonde året i rad har Vinterfests konstnärlige ledare Martin Fröst lockat till sig några av den samtida klassiska musikens största namn.

Norske pianisten Leif Ove Andsnes samarbetar med de största orkestrarna och ger regelbundet konserter på de stora internationella scenerna. Han arbetar just nu med The Beethoven Journey, med konserter i Nordamerika och Europa.

Ryskan Alina Pogostikina vann den stora Sibeliustävlingen 2005. Hon tillhör världseliten av unga violinister. Från Ryssland kommer också Maxim Rysanov som återvänder till Vinterfest. Han anses vara en av världens främsta violaster.

Baryton Olle Persson tillhör sedan många år de mest efterfrågade svenska sångsolisterna i sin genre.

Årets Vinterfest arrangeras i Mora, Orsa och Älvdalen 14-17 februari. Temat för festivalen är "Rituals& Faith"

Enligt festivalens projektledare Anna Söderbäck speglar årets tema riter, tro och öde i musikalisk gestaltning.

Hon konstaterar att publiktrycket under alla år varit stort. Det som avgjort antalet besökare är storleken på konsertlokalerna.

– Förra året hade vi lite mindre lokaler än tidigare men det kom 3 500 besökare vilket var lika med 90 procentig teckning. Hade vi haft större lokaler så skulle det säkert komma 5 000.

Några lokalbyten är aktuella i år.

Det blir ingen öppningskonsert på Zornmuseet. Museet är upptaget av en utställning med konstnären Peter Johanssons som möter Zorn.

I stället blir det en konsert i Sollerö kyrka som öppning på Vinterfest 2013 torsdag kväll den 14 februari.

Där framförs musik skriven av judiska kompositörer i fånglägret Theresienstadt och av den katolske kompositören Messiaen.

Medverkande är mezzosopranen Anne Sofie von Otter, Martin Fröst klarinett, Anthony Marwood, violin, Christina Poltera cello, Igor Levit piano och Bengt Forsberg piano.

En lokal som inte blir aktuell denna gång är Fryksås Hotell, som varit mycket omtyckt.

– Vi hittade ingen passande konsert till den lokalen, säger Anna Söderbäck.

En ny udda lokal är Östnors bygdegård där det lördagen den 16 februari bjuds på Galenskapens riter.

I dagarna är det populärt att tonsätta Gustaf Frödings texter, senast av Mando Diao. I framförandet i Östnors Bygdegård har Ture Rangström tonsatt diktarens texter i Kung Eriks visor. Dessutom framförs ett libretto, som bygger på den galne kung Georg III:s texter. Det är Olle Persson på baryton som sjunger i bygdegården.

För barnen under Vinterfest bjuds på sagooperan Peter Pan med Nordisk Kammaropera. Det blir två föreställningar, den ena i Rosa Huset lördag den 16 februari samt den andra i Britgården, Älvdalen, under söndagen.

För Vinterfests konst svarar glaskonstnären Kjell Janson, som under temat Rituals& Faith har en utställning i Kulturhuset med vernissage fredag den 15 februari.

Andra lite udda noteringar är att arrangörerna fått hyra in två Steinway flyglar från Sveriges radio samt ytterligare en Steinway. Förklaringen är att en av pianisterna Leif Ove Andsnes enbart trakterar Steinway. För att hinna med transporterna av flyglarna till olika spelplatser krävs det tre flyglar. Leif Ove Andsnes spelar bland annat på invigningskonserten i Mora kyrka fredag kväll, på kammarmagi konserten i Älvdalen lördag vid lunchtid samt avslutningskonserten i Mora söndag kväll den 17 februari med Marlena Ernman som solist.

Slutligen kan även noteras att Rosa Huset blir ett repetitionscentrum för alla medverkande världsstjärnor under Vintestdagarna och det kan bli aktuellt med öppna repetitioner inför publik.