Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stina och Sofia imponerade i Bruksvallarna

Det fanns en hel del frågetecken inför skidpremiären i Bruksvallarna.
Skulle Sofia Bleckurs rygg hålla?
Hur har jättetalangen Stina Nilssons utveckling fortskridit.
Det är bara att konstatera att frågetecknen rätades ut till utropstecken.

IFK Mora fick in tre tjejer bland de sex bästa, dock fick ingen kliva upp på pallen. Det fick däremot Emma Wikén, Åsarna, som skrällvann före storfavoriten Charlotte Kalla, Piteå Elit. Tredjeplatsen knep Ida Ingemarsdotter, Åsarna.

Men bakom den här trion radade de tre Moraåkarna upp sig.

Och det var stora leenden efter målgång.

Vi börjar med junioren Stina Nilsson.

Förra året blev hon 22:a i premiären i Bruksvallarna.

Ett år senare blir placeringen sexa.

Med andra ord ett rejält kliv i utvecklingen.

– Det kändes bra. Det här var många steg uppåt, jag gjorde ett bra lopp, säger Stina.

Förra året 22:a, nu sexa, hur förklarar du det?

– Jag har haft ett större lugn i min träning i år, gjort det bästa av varje timme. Övergången till IFK Mora har också varit bra. De övriga i laget är jättesnälla och vi har roligt tillsammans, det betyder mycket när vi ligger ute på läger, säger Stina.

Världscupen i Gällivare nästa helg?

– Vi får väl se om jag kommer med. Nu var det bara jäkligt kul att kunna pressa kroppen mer än den orkar, känna mjölksyran pressa sönder musklerna, det är härligt. Att det blev en bra placering var bara bonus, menar Stina.

Även förbundskapten Lars Öberg var nöjd med det han såg i Stina, men han lovade ingen plats till nästa helgs världscuppremiär i Gällivare, trots att Sverige som värdnation får ställa upp med tio tjejer i en nationell grupp, plus sex landslagstjejer.

– Jag är inte helt överraskad av Stinas placering, men helt klart stack hon ut positivt. Vi har ju vetat om hennes kapacitet i sprint, att hon också placerade sig högt upp i en traditionell tävling var imponerande. Om det räcker till att få köra världscupen i Gällivare vill jag inte kommentera nu. Stinas Fokus ligger i första hand på JVM i Tjeckien, säger Lars Öberg.

Glad som en speleman från Rättvik var Sofia Bleckur som blev bästa dalaåkare med sin fjärdeplats.

Sofia har som bekant haft stora problem med ryggen och inte kunnat träna på hela sommaren och en bra bit in på hösten.

– Det här var kul. Ryggen kändes bra, men jag har några muskler som blivit svaga. Jag började träna fullt ut i oktober, och det var när jag började åka skidor som jag kände av musklerna. Men jag har i alla fall lite att falla tillbaka på. Jag är glad och nöjd, säger Sofia.