Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stina Munters blir nytt kommunalråd i Vansbro

Det blir ett nytt kommunalråd i Vansbro. Per-Anders Westhed (C) avgår och in kliver nu partikollegan Stina Munters.

Annons

– Jag har upplevt att alltför många suttit alltför länge. Det är en situation jag inte vill sätta mig i själv, så därför är det nu dags att lämna med ålderns rätt, säger Vansbros kommunalråd Per-Anders Westhed, 69 år fyllda och Dalarnas äldsta kommunalråd.

Nu har inte Per-Anders suttit en mansålder i politiken.

– Nej jag hade inte de här planerna när jag flyttade hem, men blev inför valet 2006 ombedd att gå med i centerpartiet och sedan har jag varit i kommunalråd i fem spännande år, men nu är det dags att lämna över till någon yngre, säger Per-Anders.

Den yngre är i det här fallet Stina Munters, trebarnsmamma från Dala Järna som engagerat sig i barn och skolfrågor och också varit ordförande i utskottet för utbildning och arbete.

– Jag är ännu inte vald, så än så länge är det Per-Anders som är ordförande, påpekar Stina.

Formellt är gången att centerpartiet ska utse Westheds efterträdare, sedan ska valet ske i kommunfullmäktige senare i höst. Parallellt med det ska även övriga uppdrag som är kopplade till de båda gås igenom och en del nyval blir nödvändiga.

– Jag är beredd att behålla en del av de uppdrag jag har idag, som när det gäller vissa frågor som har koppling till näringslivet om det finns ett sådant önskemål, säger Per-Anders, som bland annat brinner för Västerdalsbanan och Inlandsbanan.

Andra uppdrag faller med mer eller mindre automatik på Stina, om hon väljs till kommunstyrelsens ordförande, dit hör till exempel Region Dalarna.

När Per-Anders nu aviserar sin avgång så gör han det med flaggan i topp.

– Vi är en liten kommun, men vi har ett bra fungerande näringsliv och låg arbetslöshet. Självfallet står vi inför stora utmaningar, men vi har också klarat av att vända kommunens ekonomiska underskott till ett plus.

– Samtidigt har vi klarat av att bygga en ny skola i Myrbacka och en ny räddningsstation de senaste åren, påpekar Per-Anders.

– Jag vill också påpeka att vi haft ett väldigt bra samarbete med övriga partier och det är enligt min uppfattning en bidragande orsak till att det gått bra för Vansbro.

Stina Munters får nu lämna de uppdrag hon har för att fokusera på arbetet som nytt kommunalråd.

– Jag måste också lämna vårt familjeföretag då det inte går att kombinera de två jobben, säger Stina.

– Stina har den kraft och det intresse som behövs. Jag tror hon kan komma att fokusera på en del andra frågor än vad jag gjorde och nu känns det rätt för mig att ta det här beslutet, säger Per-Anders Westhed.