Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stig Blomqvist körde "Ekens" Audi

Audi revolutionerade rallysporten när man lanserade sin fyrhjulsdrivna modell Quattro i början på 1980-talet och 1984 blev Stig Blomqvist världsmästare när han representerade det tyska märket.
Det firade arrangörerna av helgens SM-rally i Umeå med att engagera Blomqvist som föråkare i Erik "Eken" Johanssons Audi Quattro från 1981.

Annons

Umeås egen för detta rallystjärna, Thomas Rådström, var den som tog kontakt med "Eken":

– Eftersom det är 30 år sedan Stig (Blomqvist) vann VM ville man gärna ha honom som dragplåster i SM och undrade om jag kunde tänka mig att låna ut bilen till Stig och för mig var det helt okej.

Under förra veckan stripades Audin hos en firma i Ludvika, där man försökte få den att se ut som Blomqvists vinnarbil från 1984.

– Karossen var vit på den tiden och färgerna i övrigt gult, svart, rött och brunt, berättar "Eken", som för övrigt var på plats i Umeå tillsammans med sonen Tobias.

"Eken" Johansson körde själv Audi Quattro när han tillhörde den svenska eliten och den bil han nu lånade ut till Stig Blomqvist har han ägt i cirka tio år.

– Jag köpte den från Holland och jag vet inte så mycket om vilken bakgrund den har. Men bra går den och den håller fortfarande överlägsen i veteranrally-sammanhang.

– Den är jävligt rolig att köra, förklarar "Eken" frankt.

Han kan berätta om ett stort publik intresse i Umeå för SM-rallyt, trots isande kyla och snöfall.

Och Stig Blomqvist i sin lånade Audi fick vederbörlig uppmärksamhet.

– Stig är fortfarande väldigt populär men är nästan mer känd utomlands än här hemma.

Audin fungerade som den skulle i Umeå och Stig Blomqvist uttryckte också till gillande.

Eventuellt blir det en fortsättning för Blomqvist i "Ekens" Audi i Svenska rallyt. Tanken är att han då ska tävla i veteranbilsklassen. Kontakter är tagna för att få ihop en tävlingsbudget.