Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stiftet: "Vi vill att folk ska ha bra relationer"

Till skillnad från den turbulens som rådde i Gagnefs pastorat 2013 har inte Västerås Stift varit inblandat i fallet med Mattias Rådbo.
– Vi hoppas att det löser sig för alla, säger Pelle Söderbäck, pressekreterare åt biskop Thomas Söderberg.

Eftersom det är 20 år sedan stiftet slutade vara arbetsgivare åt präster så menar Pelle Söderbäck att frågan är mellan arbetsgivaren och arbetstagaren, nämligen kyrkorådet och Mattias Rådbo.

– Stiftet har inte haft något med det där att göra. Jag fick tag på Thomas som var på sammanträde och han sa: "nej, jag har inte varit involverad i det där", säger Pelle Söderbäck.

Biskopen har informerats av pastoratet om det som har hänt.

I fallet med den turbulens som rådde i Gagnefs pastorat under 2013 som resulterade i bland annat att Mattias Rådbos företrädare Leenah Malmi Pauser fick sluta så gjorde biskop Thomas Söderberg ett besök i Gagnef.

– Då begärde ju pastoratet stöd från stiftet. Framför allt var det personalkonsulenter från oss uppe och arbetade med hur man kunde lösa situationen, säger Pelle Söderbäck.

Svenska Kyrkan har inget regelverk för relationer mellan anställda.

– Vi vill att folk ska ha bra privata relationer kan man säga generellt. Har man problem så ska man lösa dem. Men i det konkreta fallet har vi inga synpunkter. Vi har ingen anledning att uttala oss om Mattias Rådbos privata relationer. Utan det där en arbetsgivarfråga om man tycker det är olämpligt.

Läs också:

Nya kärleken kostar Mattias Rådbo jobbet som kyrkoherde i Gagnef

Ilska i sociala medier över att kyrkoherden slutar