Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenhård gåva väntar prinsparet i Älvdalen

När prinsessan Sofia och prins Carl Philip besöker Älvdalen om en vecka väntar en ordentlig vandring och sedan en stenhård gåva. Det på toppen av 594 meter höga Hykjeberg.

När prinsparet kommer till Älvdalen står redan deras bröllopsgåva på plats, men den står i Våmhus i Mora kommun! En stenbänk i älvdalskvartsit som länsstyrelsen uppvaktade med i lysningspresent från dalfolket i samband med lysningen en knapp månad före själva bröllopet.

Sedan en tid står också den vackra stenbänken på toppen av Hykjeberget och väntar på att Sofia och Carl Philip ska kunna ta emot gåvan.

I stenen står det inristat att bänken är "Till Prins Carl-Philip och Prinsessan Sofia från Dalafolket på bröllopsdagen 13 juni 2015".

Det trots att gåvan meddelades som lysningspresent till brudparet den 17 maj 2017.

För prinsparet blir besöket det andra officiella besöket i Älvdalen efter bröllopet. Den här gången kombineras besöket på Hykjeberg med att gåvan formellt lämnas över, men också med att inviga Hykjebergets naturreservat. Ett reservat på 126 hektar som sträcker sig in i Våmhus och Mora kommun, där reservatet bildades redan 1990 och då följde kommungränsen. Nu ingår också den del som ligger på älvdalssidan av gränsen. Så därför hamnade prinsparets stenbänk i Mora.

Naturreservatet blir ett av de 289 reservat som finns i Dalarna och är också anmält som Natura 2000.

– Där växer fin gammal skog och det är delvis därför vi valde att skydda även älvdalssidan, säger Lennart Bratt på Länsstyrelsen.

– Vi fick larm om en planerad avverkning och det satte fart på arbetet med att utöka det tidigare reservatet till den storlek det nu har.

Chansen att se fåglar som korp, fjällvråk och kungsörn finns också i området.

Älvdalens kommun slog vakt om att få behålla klättringen på bergssidan och inom ett område finns därför klättringslederna kvar. Dalarnas klättringsklubb var ändå kritisk mot den begränsing av klättringen som blev resultatet.

Länsstyrelsen beskriver reservatet så här: "Syftet med naturreservatet är att bevara ett utpräglat sydväxtberg med karaktäristisk växtlighet och känsligt djurliv i orört skick. Förekommande ekosystem och biologiska mångfald ska bevaras och utvecklas genom intern dynamik och andra naturliga processer. Möjlighet till vetenskaplig forskning ges."

Det är till det berget som prinsparet nu kommer för att ta emot gåvan från dalafolket, en stenhård present som blir kvar på en av Dalarnas vackraste utsiktsplatser.