Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenbron Gjersgruvan stängs

Den gamla stenbron, Gjersgruvan, i Nedre Gärdsjö stängs endera dagen. Bron är i så dåligt skick att säkerheten för passerande inte kan garanteras.

Rasrisken är stor vid bron i naturreservatet mellan Nedre Gärdsjö och kalkbruket. Bron över Österängsån, som nyttjas av gående, cyklister, lättare motorekipage och hästtransporter, besiktigades och utdömdes redan 2007 är i dag i ännu sämre skick. Kulturbyggnadsbyråns Sven Olof Ahlberg skriver i sin slutsats att bron omedelbart ska stängas.

En renovering av stenkonstruktionen kostnadsberäknas till 1,5 miljoner kronor. Alternativet är en träbrokonstruktion några meter norr om nuvarande broplats.

Nedre Gärdsjö samfällighetsförenings Bengt Fyhr menar att samarbetet med kommun och länsstyrelse fungerar bra. En ny alternativt restaurerad bro ska det bli, men att framtida underhåll av bron inte bara ska vila på samfälligheten.