Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stena bygger ytterligare tre vindkraftverk i Vindpark Saxberget

Stena Renewable AB bygger ytterligare tre vindkraftverk i Vindpark Saxberget, Ludvika kommun, en satsning på 120 miljoner kronor.
– Vi är mycket glada, säger Peter Zachrisson, vd för Stena Renewable.
Ludvika kommun är också positiva till satsningen.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

”Vi får titta på det”: Kommunen kan vara beredd att kompromissa om vattenledningen

Här kan flera företag få bygga dubbelt så stora lokaler

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

SÅ KÖPER DU PLUS

I dagsläget har Stena Renewable 17 vindkraftverk i drift på Saxberget. Nu utsökas parken med ytterligare tre verk vilket innebär att parken kommer att leverera totalt 150 miljoner kWh årligen, vilket motsvarar konsumtionen av hushållsel för 30 000 hushåll.

– Vi är mycket glada över att få möjligheten att utöka vår befintliga park med ytterligare tre verk i Vindpark Saxberget. Vi erhöll tillståndet för de tre verken redan i april 2015. Marknadsförutsättningarna har varit svåra och att nu äntligen få påbörja arbetet tillsammans med Vestas betyder mycket för Stena Renewable och för klimatet, säger Peter Zachrisson, vd för Stena Renewable, i ett pressmeddelande.

Företrädare från Ludvika kommun är positiva till satsningen.

– Från Ludvika kommun ser vi förstås positivt på att Stena visar ett lokalt engagemang, bland annat med sin satsning på vindbonus. Vi tycker också att det känns bra att det satsas vidare på förnybar energi via denna fortsatta utbyggnad av vindkraften inom kommunens gränser, säger Leif Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ludvika, i pressmeddelandet.

Byggandet av infrastrukturen runt verken väntas kunna påbörjas under våren 2018. Vestas kommer att leverera och påbörja installationen av turbinerna under våren 2019 och hela projektet beräknas vara klart under hösten 2019. Verken uppförs på Västerås stifts mark.

– Det är roligt att utvecklingen av förnybar energi går framåt och att vi kan medverka till utvecklingen, säger Erik Ling på Västerås stift, i pressmeddelandet.

Fler artiklar på ämnet:

Stena ska bygga vindkraft vid Fjällberget (23 april 2015)

Kyrkan i blåsväder? (5 maj 2011)

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här