Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sten Widell: När finansvalpar spred ”fake news” i Mora

Det var aldrig roligt att jobba helger. Sällan hände något dramatiskt och dessutom satt man ensam, hade ingen att ventilera världsproblem med. Av den anledningen kändes just söndagen den 7 februari 1988 alldeles speciell. Tidningen var inbjuden till presskonferens.

Det handlade om en stor donator och bakom inbjudan stod Svensk-Amerikanska Handelskammaren. Det lät seriöst.

I inbjudan stod det; ”Blott fem år gammal kom den från Dalarna bördige Per-Olof Soderberg till S:t Paul Minnesota tillsammans med sina nu bortgångna föräldrar. Mycket tidigt kom Per-Olof Soderberg att ägna sig åt affärer. Idag är han en mycket framgångsrik affärsman inom främst oljeindustrin och sjöfarten. I samband med det nyss påbörjade New Sweden jubileet, då Sveriges första koloni i USA, Fort Kristina, firar 350-årsjubileum har direktör Soderberg beslutat sig för att starta ett svensk-amerikanskt tradingbolag. Bolaget har fått namnet Momox Inc. – Minnesota Mora Export Incorporated. Det är främst satsningarna som gjorts inom de alternativa energislaget som anses vara mest intressanta. Såväl Siljansgasens utveckling som pelletsfabriken i Mora nämns som särskilt intressanta objekt.. ”Svensk-Amerikanska Handelskammaren i Stockholm fungerar interimistiskt som bolagets säte i Sverige. Per-Olof Soderberg kommer att svara på pressens frågor vid den presskonferens som ordnas den 7 februari kl 15.00 på Mora Hotell. För eventuella frågor var vänlig kontakta Sverker Littorin på vårt Stockholms-kontor”.

Så lät det i kallelsen. Försöken att nå Sverker Littorin före presskonferensen lyckades inte så till Mora Hotell stegade pressen på den utsatta tiden. I någon avskild del i foajén tog en knapp handfull unga män emot. En av dem satt i en stol och presenterades som mr Soderberg.

Vi fick veta av Per-Olof Soderberg att han hade sina rötter i Särna och nu när han blivit stormrik ville han återvända till fädernejorden som det även stod i inbjudan. Han ville satsa 20 miljoner dollar på olika energiprojekt i regionen kring Siljan och nämnde speciellt jakten på djupgas i Siljansringen och pelletsfabriken i Mora som skulle få del av satsningarna. Han talade inte svenska och ville egentligen inte prata så mycket över huvud taget. Gänget som var med honom fyllde i de flesta frågetecken som förenade presskåren reste.

Nu till den stora bluffen. Bakom den här inbjudan stod en grupp som jag skulle vilja kalla Stureplanskillar eller finansvalpar, ett begrepp som LO-basen Stig Malm gjorde känt och som syftade på knapptryckare i finansvärlden. Hur som helst hade det här gänget svirat i Sälenfjällen och var nu på väg hem därifrån för att bland annat hålla en sedan tidigare väl förberedd presskonferens om den påhittade mångmiljonären Per-Olof Soderberg. Om jag minns rätt var det någon form av Sven-sexa för Sverker Littorin som tog sig det här uttrycket.

Bubblan sprack definitivt när Sverker Littorin kunde kontaktas efter publiceringen. Då fick han stå till svars för det hans mer eller mindre goda vänner ställt till med. Att sprida ”fake news” innan termen ens var uppfunnen och därtill dra svärta över Svensk-Amerikanska Handelskammaren fick han medge var både olyckligt och pinsamt.

Sverker Littorin är bror med Sven-Otto Littorin som var arbetsmarknadsminister för moderaterna fram till sommaren 2010 då han avgick på egen begäran.

Allt nog. Tidningskollegan som var med vid presskonferensen tog bilder på Mr Soderberg. Jag kunde trösta mig med att jag publicerade en bildlös artikel, om det nu var någon tröst efter den här blåsningen.

Sten Widell