Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sten Widell: Ett liv som blev något i hästväg

13 år gammal började Lennart Olsson arbeta i välbekanta familjeföretaget Nils Olsson Hemslöjd i Nusnäs. Han berättar att han sprang från skolan sista examensdagen för att inställa sig i tjänst i företaget. Lennart har sedan medverkat till att verksamheten expanderat år efter år och turistbussar med besökare från hela världen har slussats runt bland täljare och färgbad.

Han säger att det varit omöjligt att ta ut semester sommartid. Möjligtvis gick det att få någon vecka alldeles före skolstarten på höstkanten.

Det var bröderna Nils och Jannes Olsson som 1928 startade företaget. De båda tog ett lån på 400 kronor och köpte en bandsåg för att få snurr på verksamheten. Åren gick och så småningom hade familjestaben utökats med Nils söner Lasse och Lennart och Jannes dotter Gun som alla tre kom att ta över rodret efter de båda grundarna.

Trähästtillverkningen bygger på en massa täljare som sitter hemma och snidar fram hästar. Täljarna kom att finnas i hundratal spridda över ett stort geografiskt område och det kom att bli Lennarts uppgift att förse täljarna med ämnen att göra hästar av via hembesök. Han medförde även knivar, färg och penslar under sina besök. Han fick naturligtvis även med sig färdigsnidade hästar hem till Nusnäs. Det fanns täljare från Särna i norr till Stockholmstrakten i söder, berättar Lennart och tillägger att Gun och Lasse bland annat fick ta hand om mässor och besök ute i världen. Lennart säger att han är flygrädd och har föredragit att stanna hemma.

När verksamheten startade en gång i tiden användes blymönja att dekorera hästarna med. Blymönjan förbjöds i början av 1950-talet och numera är det enbart vattenbaserade färger i tillverkningsleden.

Att dalahästarna finns spridda över hela jordklotet är välbekant och att hästen är en riktig symbol för Sverige är välgrundat. En representant för verktygsföretaget Black and Decker berättade att i entrén på företagets huvudkontor i USA möttes man av en stor dalahäst.

1983 besökte undertecknad gamla stan i San Diego och upptäckte en butik som skyltade med ”Something Special from Scandinavia”. Butiken drevs av en Maila M Wold, ursprungligen finska som varit på besök i trähästfabriken i Nusnäs.

Allt har tuffat och gått och besökarna har strömmat till fram till 1986. Då hände någonting som fick hästarna att göra halt. Det var Tjernobyl-katastrofen som spreds som en löpeld över världen och den spred radioaktivt jod och cesium över delar av Sverige.

Lennart säger att det blev en märkbar stagnation i verksamheten. De internationella besöken upphörde och efterfrågan på hästar i stort minskade drastiskt. Men tiden läker alla sår och så småningom hade ett mera normalt läge infunnit sig. Då inträffade 11 september-attackerna i USA, vansinnesdåd som fick hela världen att stanna upp. Det var 2001 och åter ett riktigt bakslag för verksamheter som är beroende av turism.

Under resans gång därefter ville brodern Lasse bli utköpt och även Gun har valt att lämna sitt engagemang i företaget. Lennart, som är född 1948, blev siste man på skansen och inför det tredje stora bakslaget för turistnäringen, pågående Coronaviruset, har han valt att lämna en verksamhet som nästan kunde beskrivas som ett sjunkande skepp om inte räddningen hade dykt upp i form av ett bilföretag som bland annat säljer Volvobilar, en annan symbol för

Sverige.

Ny ägare är Jonas Esteen som medger att läget kunde ha varit bättre. Han ser dock ett ljus i tunneln fram mot sommaren 2021 när vaccindoserna har rullats ut både här hemma och i världen i övrigt. I avvaktan på det fortsätter hästtillverkningen i Nusnäs i den takt marknaden medger och i staben av medarbetare återfinns idag Lennarts son Mattias samt Guns son Kalle.

Sten Widell

(Bilder skickas separat, dels på Lennart ensam utanför entre´ i Nusnäs samt tillsammans med

sonen Mattias inne i fabriken.)