Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Löfven inskränker MP:s inflytande

/
  • Störst går först. Beslutet att utse Ylva Johansson (S) till integrationskansler kringskär MP:s inflytande i regeringen.

Sverige har fått vad som enklast kan beskrivas som en vice statsminister. Hon heter inte Åsa Romson. 

Annons

Beslutet att ge arbetsmarknadsminister Ylva Johansson utökat ansvar är så nära Stefan Löfven kommer en ombildning utan att spräcka regeringen. Johansson är sedan tidigare ansvarig för samordningen av integrations- och etableringsfrågor. Nu ges hon mandat att ta "politiska initiativ som ligger på en annan ministers område" (DN 24/2). 

Rockaden påverkar hälften av de sex gröna statsråden. Även om Miljöpartiets språkrör Åsa Romson förblir vice statsminister på pappret, förstärks Johanssons roll som Löfvens parhäst i regeringen. Därtill får utbildningsminister Gustav Fridolin och bostadsminister Mehmet Kaplan finna sig i att få ännu lite mindre att säga till om.

Förändringen är en rejäl kapning av MP:s redan svaga position i samarbetsregeringen. Den innebär också en nygammal riktning i Socialdemokraternas integrationspolitik. En av de mest uppseendeväckande förändringarna när regeringen Löfven tillträdde var att man aldrig utsåg någon integrationsminister. Som statsvetaren och författaren Andreas Johansson Heinö beskrivit har S integrationspolitiska linje det senaste decenniet utvecklats mot ett avståndstagande till själva integrationsbegreppet. 

Socialdemokratins mål har varit en generalisering av politiken; att det inte ska finnas en särskild arbetsmarknads-, utbildnings- eller bostadspolitik för människor med annat ursprung än etniskt svenska. Den utopin bygger på en i grunden liberal människosyn, men är inte längre försvarbar när majoriteten av de inskrivna på Arbetsförmedlingen är utrikes födda. 

Ojämlikheten har etnifierats på ett sätt som kräver att någon tar helhetsansvar för integrationspolitiken. Därför är beslutet att utse partiveteranen Johansson, som redan innan flyktingkrisen ifrågasatte jobbmålet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020, till integrationskansler en nödvändig krisåtgärd. Sprickan mellan regeringspartierna förvärras, men eftersom Alliansen inte är beredd att fälla regeringen kan S leva med det.

Annons