Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Steady läggs vilande

Tidsbrist och en ekonomi som inte går ihop. Den ekonomiska föreningen Steady väljer att lägga företaget vilande i väntan på bättre tider.
– Det är svårt att driva det här när vi har fått jobb, säger Gerd Svanberg, handläggare sociala företag.

Det var våren 2010 som det sociala företaget Steady startade med bland annat biblioteksverksamhet i Nås bygdegård. Under det året tog planerna form och snart öppnades second hand försäljning i Vansbro.

Företaget drivs i form som en ekonomisk förening och hade vid starten nio medlemmar.

– Vi var då alla arbetslösa och hade då tiden att lägga in i det här. Är man nio personer är det inte så svårt att någon hoppar in en dag i veckan, säger Gerd Svanberg.

Under året har företaget inte fått ihop ekonomin och fått lov att säga upp lokalen där de hade second hand försäljning. Enligt Gerd Svanberg hade den kunnat betala för lokalkostnaderna men då hade omsättningen varit tvungen att bli större. När flera medlemmar lämnade föreningen blev det en stor arbetsbelastning för de kvarvarande medlemmarna.

Tanken blev då att i stället öppna ett hundagis, en idé som funnits med sedan starten då en av medlemmarna hade den kompetensen.

– Det kräver tillstånd från länsstyrelsen och kommunen. En granne till lokalen var emot hunddagiset. När medlemmen sedan blev sjukskriven hade vi inte den kompetensen längre. Allt gick åt fel håll, säger Gerd Svanberg.

Nu är det fyra medlemmar kvar varav tre har fått jobb. Paraplyorganisationen för sociala företag, Coompanion, gav tipset om att låta företaget vara vilande i väntan på om förutsättningarna blir bättre. Efter två medlemsmöten togs beslutet i juni att följa Coompanions råd.

– Vi måste ha en lönsam affärsverksamhet som även passar de som står längst utanför arbetsmarknaden, säger Gerd Svanberg.

Företaget hade även planer på att erbjuda enklare tjänster åt pensionärer. Även om det blev några jobb så finns det för få pensionärer som hade råd.

En mindre summa pengar är kvar i företaget för att betal lokalhyra vid en eventuell återstart.

Behövs sociala företag i Vansbro?

– Jag anser det. Det är inte säkert att andra tycker det. Det är ett helt annat sätt att se på arbetslöshet. Dyker upp någon bra idé - då försöker vi köra i gång det igen, säger Gerd Svanberg.