Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statusuppdateringar guldgruva för tjuven

Skriver du om dina semesterplaner på Facebook och Twitter?
De nya sociala medierna kan vara en guldgruva för inbrottstjuven och polisen varnar för att skriva om greklandsresan på nätet.

Under sommar- och semestertider ökar antalet inbrott i bostäder, enligt Brottsförebyggande rådet. Ett faktum som dalapolisen är väl medveten om.

– Än så länge i år har vi inte sett någon dramatisk ökning men det kommer nog, säger Bo Eriksson, pressinformatör hos polisens länskommunikationscentral.

Han påminner om de enklaste sätten att förebygga inbrotten:

– Se till att det ser ut som du är hemma med lampor som lyser, grannens bil på uppfarten och en tömd postlåda.

Enligt polisen är det vanligt att inbrottstjuvar rekar innan de slår till mot en bostad. Därför uppmanas bostadsägare att gå med i grannsamverkan.

– Det behöver inte vara så organiserat. Prata med grannarna så att de kan hålla lite koll och ser de misstänkta bilar som åker sakta genom gatan ska de skriva upp registreringsnumret.

Minsta iakttagelse som kan sättas i samband med ett inbrott är viktig för polisen.

– Ett registreringsnummer är en väldigt bra start för oss även om det är falskt så har vi då förmodligen ett märke och färg på bilen, säger Eriksson.

I takt med att allt fler människor kommunicerar i sociala medier öppnar sig också möjligheter för inbrottstjuvar att finna sina offer online. Bara Facebook har i dag omkring 4,2 miljoner användare i Sverige och många av dem skriver om sina semesterplaner.

– Det är egentligen helt vansinnigt att man skriver så detaljerat om var man ska åka och när, säger Bo Eriksson.

Informationen kan bli en guldgruva för tjuvar som ser en uppdatering på Twitter eller Facebook.

– Du ska vara uppmärksam på vem som kan se informationen du ger på nätet. Se till att det bara är dina närmaste vänner som kan läsa dina statusuppdateringar eller se dina semesterbilder, säger Bo Eriksson.