Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsvetare: Krisen inte över för MP

Klantiga uttalanden och låga förtroendesiffror bidrog till Åsa Romsons fall. Nästa miljöminister är också miljöpartist - allt annat vore en sensation, anser statsvetare.

Annons

Av de två språkrören är det särskilt Åsa Romson som haft problem sedan MP blev regeringsparti 2014, enligt Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet som har skrivit flera arbeten om Miljöpartiet:

Hon har undsluppit sig flera grodor, associerats med giftig båtfärg med mera. Varje enskild händelse är inte så allvarlig, men tillsammans skapar det en bild av en person med problem att hantera situationen helt enkelt.

En av tre bort

Sakpolitiskt saknas det inte miljörelaterade frågor där MP gått på pumpen: Vattenfalls brunkol, Bromma flygplats och Förbifart Stockholm är tunga exempel.

Hon har väldigt låga förtroendesiffror såväl bland väljarna som internt inom partiet, säger Niklas Bolin.

På kort tid har MP mist två av sina sex statsråd. Först bostadsminister Mehmet Kaplan och nu miljöministern.

Formellt bestämmer statsministern med stöd av regeringsformen vem som ska ingå i regeringen. I regeringsförhandlingarna med S fick MP sex ministerposter.

Om Stefan Löfven skulle vilja ändra portföljen långsiktigt för de miljöpartistiska ministrarna då måste det ske en omförhandling i regeringen, säger Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet, och anser att det skulle vara uppseendeväckande om den för MP centrala posten som miljöminister överlåts till S.

Allt kan hända

Men huruvida Isabella Lövin blir ny miljöminister är ännu oklart. Först ska MP avverka sin kongress och, om valberedningens förslag faller i god jord, utse henne till språkrör.

Niklas Bolin och Magnus Hagevi är eniga om att på en MP-kongress kan alla möjliga överraskningar inträffa.

Vi får se vad som händer framöver. Krisen är inte avblåst än, säger Niklas Bolin till TT.
Annons